Hlavní obsah

Bývalí důstojníci StB nakupovali tajné informace od pražského policisty

Právo, Patrik Biskup

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Dvacet let po sametové revoluci někteří bývalí důstojníci komunistické tajné policie (StB) opět sáhli ke zločineckým praktikám. Důvod? Snaží se dostat k citlivým údajům, které pak využívají buď ke svému byznysu, anebo je prodávají dál.

Článek

Právo zjistilo, že pražské státní zastupitelství stíhá dva bývalé příslušníky StB za to, že si od zkorumpovaného policisty kupovali informace pořízené z interních databází.

„Policista je stíhán za zneužití pravomoci veřejného činitele a přijímání úplatku, další civilní osoby jsou obviněny z trestného činu podplácení,“ řekla Právu bez bližších podrobností šéfka Obvodního státního zastupitelství pro Prahu 1 Šárka Pokorná.

Právu se podařilo odhalit některé detaily kauzy, které ukazují na propojení lidí z dob éry všemocné tajné policie. Stíhaný policista pracuje podle informací Práva v Praze. Od něho měli tajné informace kupovat dva majitelé jedné pražské společnosti, zaměřené mimo jiné na provozování informační a zpravodajské kanceláře.

Kontrarozvědčík a šifrant

Z veřejně přístupných údajů v archivu bezpečnostních složek ministerstva vnitra je zřejmé, že oba muži byli důstojníky StB, kde to dotáhli až do hodnosti kapitána. Jeden pracoval na hlavní správě kontrarozvědky pro boj s vnitřním nepřítelem a jeho náplní práce bylo pronásledování emigrantů. Druhý byl vysílán jako šifrant do zahraničí.

Další indicie naznačují, že stíhaného policistu s nimi spojují právě estébácké aktivity z minulosti. Ani jeden ze dvou stíhaných podnikatelů se k věci nevyjádřil, přestože se je Právo snažilo kontaktovat na pracovišti. Zaměstnanec, který ve firmě zvedl sluchátko, řekl, že tam nikdo z šéfů není, a číslo na jejich mobilní telefony odmítl poskytnout.

Redakce získala alespoň vyjádření advokáta Petra Vlacha, který je zastupuje. „Informace, které moji klienti získali od policisty, sloužily pouze pro jejich vlastní podnikatelské aktivity, a nikoliv pro potřeby třetí osoby. Konkrétně šlo o údaje, prostřednictvím kterých se chtěli dopátrat svého bývalého obchodního partnera a obnovit s ním spolupráci,“ konstatoval.

Reklama

Výběr článků

Načítám