Hlavní obsah

Bývalého ředitele kabinetu premiéra šetří protikorupční služba

Právo, Novinky, ČTK, alm,trj

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Trestní oznámení, které podal Úřad vlády na bývalého ředitele kabinetu premiéra Zdeňka Doležela, dostal na stůl útvar odhalování korupce a finanční kriminality v Praze 1. Potvrdil to vedoucí Úřadu vlády Ivan Přikryl, který s Doleželem již rozvázal pracovní poměr.

Článek

Doležel, jeden z nejbližších spolupracovníků premiéra Jiřího Paroubka i jeho předchůdce Stanislava Grosse, člen předsednictva ČSSD, musel opustit Strakovu akademii kvůli podezření z korupce. Toho se měl týkat videokamerou zachycený rozhovor mezi Doleželem a lobbistou Jackem Spirou, a to i v souvislosti s privatizací Unipetrolu polským koncernem PKN Orlen.

Záznam, o němž informovalo Právo, má diskreditovat i další špičky soc. dem. včetně předsedy strany Stanislava Grosse, který ho však označil za pomluvu. I na Spiru podal vládní úřad trestní oznámení, Paroubek považuje jeho jednání za provokaci. Doležel včera zopakoval, že je "čistý".

Gross označil Doleželův odchod z úřadu vlády za daných okolností za nezbytný. Případ s náznaky možné korupce je teď podle něj věcí policie, a dokud nebudou známy výsledky šetření, nehodlá ČSSD podnikat žádné kroky.

Michal Kraus: překvapivá neobratnost pana Doležela

Předseda poslaneckého klubu ČSSD Michal Kraus Právu řekl: "Velmi mě překvapuje neobratnost pana Doležela, který se nechá vlákat do podezřelého rozhovoru, když mu muselo být zřejmé, že je to jakási provokace, která má vytvořit dojem nekalého postupu při privatizaci Unipetrolu."

Podle Krause je případ záhadný a podezřelý. Jak dodal, je logické se domnívat, že kauza souvisí s blížícími se volbami a měla ovlivnit výsledky soc. dem. "Na druhou stranu musím říct, že k tomu svou neobratností přispěl i pan Doležel, a nezbývá než souhlasit s premiérem, který ho propustil."

Podle Krause by lidé, o kterých se v nahrávce mluví v souvislosti s údajnou korupcí, měli dostat možnost prokázat, že jde o podvrh a zpravodajskou hru. "Vycházím ze slov pana premiéra, že je to provokace. A myslím si, že to může souviset s blížícími se volbami," reagoval pro Právo i vicepremiér Zdeněk Škromach.

Místopředseda sněmovního výboru pro obranu a bezpečnost Petr Ibl (ČSSD) si podle svých slov Právu nemyslí, že záležitost s nahrávkou je standardní. "Vím ale, že takové praktiky občas probíhají mezi podnikateli a že se to dá využít nebo zneužít, to je nabíledni," dodal. Podle Ibla by aféra měla mít dopad nikoli na celou soc. dem., ale jen na Doležela.

"Pokud se jen odvysílá něco bez toho, aniž to bylo ověřeno, tak je to pouze čistá spekulace. Ale vliv na veřejnost to určitě má, protože řada lidí si myslí, že když je to v televizi, je to pravda," řekl Ibl k případnému odvysílání nahrávky s Doleželem.

Chlád se nechce unáhlit

Zdeněk Chlád není z Doleželova odvolání moudrý. Nezáleží prý na tom, jak dlouho Doležel poslouchal v rozhovoru se Spirou obviňování vládních činitelů z korupce, ale jak se k nim postavil. Doleželův odchod z předsednictva ČSSD, který zmínil Gross, přitom Chlád a priori nevyloučil.

"Umím si to představit, pokud se opravdu prokáže, že on takové věci také dával na stůl. Nepovažoval bych za šťastné dělat nějaké nevratné kroky bez znalosti věci," přiblížil Chlád a dodal: "Jestli pochybil, bude muset nést své důsledky i ve stranické hierarchii." Ministryni školství Petru Buzkovou zpráva o Doleželově odvolání zaskočila. "Znala jsem ho jako příjemného, sympatického člověka, se kterým se dalo vždycky rozumně diskutovat a který v sekretariátu premiéra dělal dobrou práci," reagovala pro Právo Buzková.

Reklama

Výběr článků

Načítám