Hlavní obsah

Bytnou škrtil kabelem, vrchní soud mu potvrdil 18 let za pokus o vraždu

Právo, Petr Marek
Olomouc

Na 18 let za mříže poslal ve čtvrtek Vrchní soud (VS) v Olomouci Miloslava Kocúrka (27) za to, že se společně se Slovákem Pavolem Bulákem (33) pokusili zavraždit jejich bytnou.

Foto: Petr Marek, Právo

Pavol Bulák (vpravo) a Miloslav Kocúrek (druhý zprava) u Vrchního soudu v Olomouci.

Článek

Stejný trest vyfasoval u Krajského soudu (KS) v Brně i Bulák, ale protože se proti rozsudku na rozdíl od Kocúrka neodvolal, VS se jeho případem nezabýval.

Vše se stalo loni 20. července v rodinném domě v obci na Zlínsku, kde obžalovaní několik dnů přechodně bydleli spolu s majitelkou objektu, a to s jejím souhlasem. Předem se tehdy domluvili, že ženu usmrtí, aby získali její peníze.

Připravili si elektrický kabel, kterým ženu chtěli uškrtit. Bulák ji vylákal do ložnice pod záminkou sexu, následně tam vpustil Kocúrka, který měl na rukou rukavice a přinesl zmíněný kabel. Oba pak začali ženu škrtit a také ji dusili polštářem. Útok trval zhruba půl hodiny.

Přežila shodou náhod

Kocúrek mezitím prohledával pokoj; chtěl najít peníze a platební karty. Současně obžalovaní ženu bili pěstmi s tím, aby jim vydala peníze a sdělila jim PIN k platebním kartám. Odcizili jí 1600 korun, klientské karty, které zaměnili s kartami platebními a mobilní telefon. Svého jednání zanechali, až když jim žena ze strachu z usmrcení sdělila požadovaný PIN.

Poté z pokoje odešli. Napadenou ženu, která nezemřela jen díky shodě šťastných okolností (utrpěla jen lehká zranění), tam zamkli a opustili dům.

Kocúrek u VS žádal mírnější trest s tím, že KS podle něj dostatečně nezohlednil jeho polehčující okolnosti, například lítost, přiznání a spolupráci s policií. VS to však neakceptoval. „Trest je adekvátní tomu, co spáchal,“ konstatoval mluvčí VS Petr Angyalossy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám