Hlavní obsah

Bulhar svého krajana v Mostě umlátil k smrti, soud mu potvrdil 19 let

Novinky, bad

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Za brutální vraždu svého krajana si Bulhar Anton Ivanov Tonev (40) odsedí devatenáct let. Tonev muže doslova umlátil k smrti. Trest, který mu v létě vyměřil Krajský soud v Ústí nad Labem, mu v úterý potvrdil pražský vrchní soud, když zamítl Bulharovo odvolání. Verdikt je pravomocný.

BEZ KOMENTÁŘE: Anton Ivanov Tonev přichází k souduVideo: Novinky

 
Článek

„Odvolací soud se s argumentací nalézacího soud beze zbytku ztotožňuje,“ uvedl předseda odvolacího senátu Martin Zelenka. „Zůstává nesporným a nezpochybnitelným, že pachatelem trestného činu byl obžalovaný Tonev, který se ve výpovědích nedistancuje od toho, že v předmětnou dobu byl v bytě a s poškozeným se pohádal,“ dodal.

Tonev zaútočil loni na podzim na svého krajana v jednom z bytů na mosteckém sídlišti. O dvanáct let staršího muže brutálně zkopal a zmlátil zednickým kladivem. Podle znalců útok trval několik desítek minut a jeho intenzita byla extrémně vysoká. Tonev navíc podle všeho na krajana zaútočil bez důvodu a neočekávaně. Podle jednoho ze svědků Tonev na muže zaútočil poté, co po něm chtěl cigaretu a muž mu odvětil, že žádnou nemá.

Sedmnáctiletá Judita dostala za vraždu spolužáka 12 let

Evropa

Tonev muže mlátil a kopal zejména v horní polovině těla, smýkal s ním po celém bytě a mimo jiné mu uřízl i vlasy. Napadený muž se v jednu chvíli během útoku pokálel, na což Tonev reagoval tak, že ho donutil se umýt a následně v mlácení pokračoval.

Muži Tonev během útoku protrhl plíci, zpřelámal mu žebra či obličejové kosti. Napadený na následky útoku na místě zemřel. Sousedy přivolaná policie ani rychlá záchranná služba už mu nedokázaly pomoci.

Nebyl nepříčetný

Tonev se v odvolání své jednání snažil svést na svou schizofrenii, kterou prý doma v Bulharsku léčil od roku 2014. Na tom jeho obhájkyně stavěla i svůj návrh, ve kterém žádala rozsudek zrušit a vrátit případ do Ústí nad Labem pro doplnění dokazování, zejména revizními znaleckými posudky. Podle ní nebylo prokázáno, že byl Tonev v době skutku příčetný.

Známého bodla tak, že zemřel. Byl na ni prý sprostý

Krimi

„Chápu, že jsem provedl něco špatného. V žádném případě jsem nechtěl, aby se něco takového stalo, nebylo to úmyslné a moc toho lituji,“ pronesl na závěr odvolacího jednání Tonev.

Podle odvolacího soudu byl znalecký posudek, použitý při hlavním líčení, naprosto v pořádku. Podle znalců Tonev v době činu trpěl vadou osobnosti, a sice nevhodnou skladbou povahových rysů a temperamentu, nicméně se to neprojevilo do jeho zachování rozpoznávacích a ovládacích schopností. Jinými slovy byl v době činu příčetný, a tedy právně odpovědný za své jednání.

Pozůstalým musí zaplatit dva a čtvrt milionu odškodného. Po vykonání trestu bude Bulhar na deset let vyhoštěn z České republiky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám