Hlavní obsah

Bublan: Policejní vozy mohou jezdit rychleji jen s majákem

Právo, mrk, jt, lh

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Bez zapnutého majáku nemůže policista v běžném služebním voze porušovat povolenou rychlost. Právu to v úterý řekl ministr vnitra František Bublan. Popřel tak opakované tvrzení šéfa celorepublikové dopravní policie Zdeňka Bambase, podle něhož mohou rychlost kdykoliv překračovat všechny policejní vozy.

Článek

"Když policista použije maják, může jet rychleji. Pokud ho ale na běžném služebním voze zapnutý nemá, musí rychlost dodržet," prohlásil Bublan, podle něhož nebylo Bambasovo vyjádření přesné.

"Rychlost za určitých podmínek nemusí dodržovat pouze policisté ze specializovaných celorepublikových útvarů, kteří jezdí ve služebních civilních autech. Týká se to například sledovací služby a podobných útvarů. Těžko si lze představit, že by třeba policie někoho sledovala se zapnutým majákem, to by nemělo smysl," uvedl pro Právo Bublan.

Dodal, že policista smí předpisy porušit pouze tehdy, když plní nějaký specifický úkol, jenž musí být schopen zpětně doložit. "Týká se to kromě sledovací služby například Útvaru rychlého nasazení, protidrogové centrály či Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu," doplnil Bublan s tím, že speciální útvary ale s označenými policejními auty většinou nejezdí.

Také podle ministerstva dopravy se na policistu za volantem označeného vozu při běžném popojíždění pohlíží jako na každého jiného řidiče. "V takovém případě se na ně žádné výhody nevztahují," sdělil Právu Viktor Meca z tiskového odboru ministerstva dopravy.

Mluvčí policie ministrovi oponuje

Zmatky ve výkladu zákona se tím ale zcela nevyřešily. Mluvčí Pavla Kopecká z policejního prezidia Právu v rozporu s Bublanem tvrdila, že policista rychlou jízdou i bez zapnutého majáčku pravidla neporušuje. "Policisté nemají povinnost jej zapnout, pokud neohrožují ostatní účastníky silničního provozu. Světelná a zvuková signalizace jim vlastně slouží k tomu, aby si udělali prostor," řekla Právu Kopecká, podle níž měli policisté stejné pravomoci i v minulosti.

Řidič, kterému se počínání policistů na silnici nelíbí, si může podle Kopecké stěžovat odboru vnitřní kontroly. "Ten pak případ prověří. Nikdo v tu chvíli totiž nemůže vědět, jaký služební úkol policista plní," řekla Kopecká.

Instruktoři autoškol soudí, že policisté ve vozech označených nápisem Policie a se zabudovaným majákem nesmějí bez jeho zapnutí rychlost překročit. "Policie nemá právo překračovat rychlost, jedině při použití modrých majáků, ale ministr vnitra může některým útvarům povolit výjimku k překračování rychlosti jízdy i bez použití výstražného znamení," řekl Právu Jiří Šohaj z Uherského Hradiště.

Jeho pražský kolega Jiří Volkán ho doplnil: "I podle mého názoru jsou policisté normálními účastníky provozu do doby, než zapnou maják modré barvy a houkačku."

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám