Hlavní obsah

Brutální Nikita si za přepadení odsedí 8 let

Novinky, Svatava Hernandezová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PLZEŇ

Krajský soud v Plzni rozdal tresty v případu přepadeného kamiónu s alkoholem z plzeňského Stocku. Devětadvacetileté Michaele Turkové, která si vysloužila přezdívku Brutální Nikita, udělil osm let vězení. Další tři komplicové si mezi sebou rozdělili 23 let vězení.

Foto: Pavel Jaňurek

Stavba protihlukové stěny v Karviné - Ráji

Článek

S nejvyššími tresty odešli 44letý Michael Malák a 30letý Roman Sýbek. Ti si vykoledovali o půl roku delší trest než Turková. Nejméně dostal 34letý Jan Sháněl, který vyvázl se šesti roky.

Rozsudek není pravomocný. Turková se Shánělem se na místě odvolali, Malák, Sýbek a státní zástupkyně si ponechali lhůtu na rozmyšlenou.

Průběh přepadení podle obžaloby

Celý případ začal jednoho červnového dne roku 2001, kdy řidič Stanislav Šťastný projel se svým kamiónem s nákladem fernetu a rumu brány plzeňského Stocku . Mířil do velkoskladu v Hořovicích, ale pár metrů od likérky jej stopla pohledná blondýna - podle obžaloby Turková. Během pár minut cesty se ho stopařka zeptala, jestli viděl film Brutální Nikita a vzápětí na něj namířila samopal. Do druhé ruky vzala mobil a  přivolala Maláka a Sháněla. Komplicové přijeli v dodávce. Řidiče propustili až po čtyřech hodinách v okamžiku, kdy už měli náklad za více než milión korun v bezpečí. Peníze z prodaných palet alkoholu si mezi sebou rozdělili.

Do zločinu chtěli namočit i řidiče

Během soudního líčení se obžalovaní snažili senát přesvědčit o tom, že řidič s nimi spolupracoval. To se jim ale nepodařilo.

"Soud vycházel z výpovědi řidiče. Neuvěřil výpovědi Maláka a Turkové, že byli s řidičem domluveni. Naopak dospěl k závěru, že šlo o obyčejné loupežné přepadení a řidič není spolupachatelem ale poškozeným. Kromě toho u žádného z obžalovaných neshledal soudní senát ani jedinou polehčující okolnost, naopak všichni se v minulosti již dopustili trestných činů," řekl v odůvodnění rozsudku předseda senátu Petr Poledne.

Nikita prý loupila kvůli dětem

Soud v případě Turkové neobměkčilo ani její tvrzení, že ji k činu dohnala snaha o to, aby se mohla postarat o své tři děti. Dvě z nich již tehdy byly v dětském domově. "Soud se domnívá, že svých dětí jen zneužívá, aby dostala nižší trest," dodal Poledne.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám