Hlavní obsah

Brutálně týral družku. Vrchní soud mu potvrdil devět let vězení

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dva roky brutálně týral družku, a to tak, že skončila i v nemocnici. Olomoucký krajský soud ho za to loni v prosinci poslal na devět let za mříže. Tomáš Herák (44), který má v rejstříku trestů už deset záznamů, se proti tomu odvolal. Vrchní soud v Olomouci ale ve čtvrtek obžalovanému trest potvrdil. Hrozilo mu až 12 let vězení.

Tomáš Herák u Vrchního soudu v OlomouciVideo: Petr Marek, Novinky

 
Článek

Herák, který si nyní odpykává trest za jiný delikt, také musí poškozené zaplatit náhradu škody ve formě bolestného a nemajetkové újmy ve výši přes čtvrt milionu korun.

U vrchního soudu se domáhal zproštění obžaloby. Vinu nikdy nepřiznal. Připustil jen, že soužití s jeho družkou bylo kvůli požívání alkoholu divoké a někdy se mlátili. Družku označil za alkoholičku a právě, když byla opilá, docházelo podle něj ke konfliktům. „Ve vězení jsem úspěšně absolvoval protialkoholní léčbu. Poté jsem si uvědomil, jak jsme žili. Byl to špatný vztah. Vím, že dnes bych něco takového nedopustil. Co mi však obžaloba klade za vinu, není pravda,“ řekl ve čtvrtek u olomouckého vrchního soudu Tomáš Herák.

Ten ale neobměkčil. „Vina obžalovaného byla jednoznačně prokázána. Kromě výpovědi poškozené je tu celá řada dalších důkazů a krajský soud je pečlivě, precizně a logicky vyhodnotil. Jeho závěry jsou správné,“ vysvětlil předseda senátu Vrchního soudu v Olomouci Aleš Vašků. Trest označil za zákonný, přiměřený a spravedlivý.

Přeřezal jí šlachy

Vše se odehrávalo v letech 2020 až 2022 v bytě v Rejcharticích, kde společně bydleli, v Rudě nad Moravou a na různých dalších místech na Šumpersku. Obžalovaný byl v inkriminované době v podmínce. Odsouzený byl za těžké ublížení na zdraví.

Fyzicky a slovně poškozenou napadal, fackoval, bil, kopal, omezoval její styky s rodinou, zakazoval jí chodit na záchod a ostříhal jí i vlasy. Jednou ji dokonce napadl nožem na pečivo, a to tak, že ji řezal kozačky obuté přes nárty, když chtěla z domu odejít. Tehdy ji pořezal tak, že krvácela z tepny. Musela se podrobit operaci, kdy ji lékaři sešili pahýly přeřezaných šlach. Zásadní zranění neutrpěla jen díky včasnému lékařskému zákroku.

Obžalovaný ji také častoval vulgaritami. Křičel na ni mimo jiné, že je špína, odpad společnosti, chlap v ženském těle. Při jiném útoku ji zase způsobil zhmoždění lebky, obou ušních boltců, tloukl ji i pěstmi do obličeje, tahal za vlasy po zemi. U poškozené se v důsledku toho rozvinul syndrom týrané osoby. Přestala věřit vlastnímu úsudku.

Rodiče v Trnavě bili děti řetězem. Před hladovějícími potomky provokativně jedli

Evropa

Reklama

Související témata:
Tomáš Herák

Výběr článků

Načítám