Hlavní obsah

Bratři z Novojičínska stráví za mřížemi patnáct let, potvrdil vrchní soud

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Za vraždu svého komplice zůstanou dva bratři z Novojičínska ve vězení 15 let. Rozsudek potvrdil Vrchní soud v Olomouci. Dušan Juříček a Kamil Rossi podle rozsudku v roce 2008 nejprve muže ubili a pak jeho tělo spálili na zahradě. Důvodem údajně bylo to, že je kvůli společně spáchanému podvodu začal vydírat.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Článek

Odvolací soud rozsudek krajského soudu zrušil, upřesnil však pouze formální vadu týkající se časového nesouladu doby vraždy. Trest jim však uložil stejný.

"Soud se ztotožnil s důkazy, které provedl krajský soud. Ten uzavřel okruh nepřímých důkazů, které svědčí o tom, že oba obžalovaní jsou vinni," řekl mluvčí vrchního soudu Vladimír Lichnovský.

Juříček se původně dokonce ve dvou výpovědích doznal, později začal svou výpověď zpochybňovat. Původně uvedl, že baseballovou pálkou ubil známého starší bratr. On se prý na vraždě nijak nepodílel, pouze bratrovi pomohl s odstraněním těla. Rossi se však k činu nikdy nedoznal.

Oba bratři u odvolacího soudu vypovídali. Svou výpověď směřovali ke zpochybňování výpovědi hlavních svědků i znaleckých posudků. Poukazovali na to, že vraždu nikdy nespáchali, i na to, že se tělo nenašlo. Soud jim však neuvěřil.

Místo vraždy si připravili

Motivem podle obžaloby byl předcházející úvěrový podvod. Bratři údajně prostřednictvím autobazaru zavražděnému prodali v roce 2008 auto. I když byl nezaměstnaný, pomohli mu získat úvěr, který nikdy nesplácel.

Vůz pak v Ostravě prodali podruhé dalším zájemcům a peníze si rozdělili. Situace se ale začala komplikovat, když nastrčený bílý kůň požadoval další peníze či spáchání dalšího podvodu. Vyhrožoval, že všechny udá.

Rossi údajně muže vylákal do garáže u rodinného domu v Novém Jičíně, kde žil s rodiči a partnerkou. Tam už čekal bratr. Garáž byla na vraždu podle obžaloby připravena. Podlahu přikryli igelity, aby se nepotřísnila krví. Rossi na komplice zaútočil baseballovou pálkou.

Muži se ale podařilo z garáže vyběhnout, Rossi ho pronásledoval a u plotu ho znovu udeřil. Dokonce ho i škrtil. Nakonec bratři tělo zabalili do igelitu, uvádí spis.

Vyšetřovali úvěrový podvod

Vraždu policie odhalila, když vyšetřovala úvěrový podvod, v němž jako bílý kůň figuroval mladý muž z Novojičínska. Nebyl ale k nalezení a kriminalisté se začali domnívat, že se stal obětí vraždy. Později přišli na stopu sourozenců a kompliců zmizelého. Obvinili je až v roce 2012.

Tělo zavražděného mladíka se nikdy nenašlo. Podle obžaloby bratři tělo na zahradě s dalšími věcmi spálili a zbytky zahrabali do země. V dalších letech se na ně navážel kompost, tráva i hlína. I proto kriminalisté na místě nic nenašli.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám