Hlavní obsah

Bossové obchodující s metylalkoholem zůstávají ve vazbě

Právo, Aleš Fuksa

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zlín

Dva nejvýše postavené muže v hierarchii obchodování se smrtícím metylalkoholem ponechal Okresní soud ve Zlíně ve vazbě. O jejím prodloužení pro Tomáše Křepelu a Rudolfa Fiana rozhodl v pondělí. Policie ukončí vyšetřování v průběhu září. Následně seznámí obviněné se spisem.

Foto: Aleš Fuksa, Právo

Policisté vyvádějí Tomáše Křepelu z justiční budovy ve Zlíně.

Článek

„Předpokládám, že během podzimu bude podána obžaloba,“ řekl státní zástupce Roman Kafka. „Vazební důvody zůstávají po celou dobu řízení stejné. Je zde obava, že by se obvinění mohli s ohledem na výši trestu vyhýbat trestnímu stíhání,“ vysvětlil Právu.

Společně s nimi zůstává ve vazbě i hlavní dodavatel smrtícího metylu Jiří Vacula ze Zlínska. O jeho ponechání za mřížemi rozhodl soud před měsícem. Vyšetřování se blíží ke konci. Podle Kafky již kriminalisté vyslechli několik set svědků i všechny obviněné.

„Nyní zbývá dokončit znalecký posudek z oboru soudního lékařství na poškozené. Zatím je dokončen jen zčásti,“ podotkl. Znalecký posudek vypracovává zdravotní ústav a vztahuje se ke všem 116 poškozeným lidem z roku 2012.

Od loňského září zemřelo čtyřicet lidí

Trojice mužů je společně s dalšími čtyřmi lidmi obviněna pro nejzávažnější trestný čin obecného ohrožení v jeho úmyslné formě. Hrozí jim nepodmíněný trest v délce dvanáct až dvacet let, případně i výjimečný trest. Ostatní z více než třicítky obviněných v kauze metyl policie stíhá pro trestný čin ohrožování zdraví závadnými potravinami zejména v úmyslné formě.

Křepela je jednatelem firmy Carlogic, vyrábějící autokosmetiku, Slovák Rudolf Fian byl jeho zaměstnancem. Podle policistů došlo ke smíchání smrtícího metanolu s čistým lihem v provozovně jejich firmy. Po požití smrtící látky smíchané do lihovin od září loňského roku zemřely čtyři desítky lidí a dalších téměř osmdesát bylo otráveno.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám