Hlavní obsah

Bombového útočníka z Rýmařova neobvinili, je na psychiatrii

– Bruntál • Aktualizováno
Právo, Aleš Honus

Muž, který v úterý v podvečer odpálil bombu na chodbě rýmařovské radnice, zatím nebude obviněn ani z obecného ohrožení, ani z jiného zločinu. Jak sdělil státní zástupce, který má případ na starost, útočník již není v režimu zadržení a byl hospitalizován na psychiatrii. Trpí totiž nejspíš duševní chorobou nebo poruchou a čeká se na lékařský posudek, který určí, zda může být trestně stíhán.

Policie na místě výbuchu v RýmařověVideo: Aktu.cz

 
Článek

K výbuchu došlo v budově rýmařovské radnice v úterý před 17. hodinou po pracovní době, kdy byli v budově již jen tři lidé. Nikdo nebyl zraněn, tlaková vlna ale vysklila okna a vymlátila některé z interiérových dveří. V současné době se čeká na vyjádření statika, aby se mohli zaměstnanci vrátit do práce.

Co se týče pachatele, policie ho po výslechu a zjištění, že je pravděpodobně duševně nemocný, předala psychiatrům. Obviněn zatím nebyl proto, že se čeká na vyjádření znalců, což není záležitost několika dnů, ale spíše týdnů.

Foto: Aktu.cz

Záchranáři před radnice, kterou otřásl výbuch.

„Trestní stíhání zatím zahájeno nebylo, protože momentálně zjišťujeme zdravotní stav podezřelé osoby, která je v péči lékařů. Čekáme na jejich závěry. Rozhodně tedy obvinění nepadne dnes a asi ani příští týden,“ potvrdil státní zástupce Alexandr Dadam z ostravské pobočky Vrchního státního zastupitelství v Olomouci.

Zdůraznil, že bylo vyloučeno, že by muž byl členem nějaké organizované skupiny. „Jde evidentně o čin jednotlivce,“ dodal Dadam.

Budovu prohledal pyrotechnik

Budovu radnice ještě v úterý a ve středu prohledávali policejní pyrotechnici a specialisté, kteří zajišťovali stopy. Jak potvrdil starosta Luděk Šimko, který si budovu pod dozorem policistů prohlédl, největší škody jsou na vyražených oknech a interiérových dveřích. „Žádné další škody na nábytku nebo například na elektronice jsem tam neviděl,“ řekl.

Foto: Miroslav Škoda, ČTK

Rozbité okno po výbuchu v radnici v Rýmařově o

Velké štěstí podle něj bylo, že k výbuchu došlo po pracovní době, kdy v budově byla jen jedna uklízečka a dva úředníci, kteří se ale nacházeli v dostatečné vzdálenosti od výbuchu, a nebyli tudíž zraněni.

Vstupní dveře, které jsou velmi masivní, podle něj tlakové vlně odolaly – na rozdíl od všech oken v přízemí, několika oken v dalších patrech a také několika interiérových dveří.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám