Hlavní obsah

Bodl bratra do břicha. Dostal 11 let

Právo, Miloslav Hradil
Olomouc

K trestu odnětí svobody na jedenáct let ve věznici se zvýšenou ostrahou odsoudil v pondělí Krajský soud v Olomouci za pokus o vraždu jednačtyřicetiletého Štěpána Lažnovského. Ten loni v listopadu bodl v bytě svých rodičů v Olomouci nožem svého bratra. Jen včasný lékařský zákrok zabránil jeho smrti.

Foto: Miloslav Hradil, Právo

Štěpán Lažnovský v pondělí u krajského soudu v Olomouci.

Článek

Soud uložil Lažnovskému kromě trestu odnětí svobody i ochranné protialkoholní léčení v ústavní formě.

K činu došlo podle obžaloby 17. listopadu kolem 17. hodiny. Bratři se v bytě svých rodičů vzájemně napadli po vypití alkoholu a hádce. Štěpán v průběhu konfliktu svého bratra Petra razantně bodl do břicha kuchyňským nožem.

„Způsobil mu tak vážná zranění, že poškozený pouze díky okamžité zdravotnické pomoci a operaci nezemřel vykrvácením. Obžalovaný si musel být vědom toho, že mu může způsobit zranění vedoucí k úmrtí,“ uvedla státní zástupkyně.

Jednou si také vzal k posteli řeznickou sekyru a říkal, že si ji nachystal na mě, že mě zabije.
Štěpán Lažnovský o bratrovi

Lažnovský vinu u soudu přiznal. Odmítl však, že by měl v úmyslu vraždit. Tvrdil také, že si na podrobnosti incidentu nepamatuje. „Mrzí mě, co se stalo. Je mi to moc líto. Nic si však nepamatuji. Vím jen, že mě bratr napadl. Praštil mě u záchodu, kde je úzká chodba, rukou do hlavy a já jsem v důsledku toho narazil hlavou do zdi. Pak si vzpomínám jen na to, že jsem ho uviděl ležet v křesle s břichem od krve. Chtěl jsem mu pomoci, ale dříve přijeli záchranáři a policajti. Zavolal je otec. Proč jsem proti němu použil nůž, nevím. Asi na obranu. Já bych ale po něm nehodil nikdy ani kamenem. Je to přece brácha,“ vypověděl u soudu obžalovaný.

Napadal ho dlouhodobě

Nůž, který při útoku použil, podle něj pocházel z šuplíku kuchyňské linky. „Komu patřil, to říci nedokážu. Byl prostě v domácnosti. Možná pocházel z mé práce, nebo z bratrovy. Oba jsme řezníci,“ uvedl obžalovaný.

Zdůraznil také, že bratr ho v opilosti napadal dlouhodobě. „Když se napil, byl agresivní, brutální. Vždycky z ničeho nic po mně vyskočil. Tahal mě za vlasy, kopal mě i do obličeje. Jednou si také vzal k posteli řeznickou sekyru a říkal, že si ji nachystal na mě, že mě zabije. Kdykoli jsem šel domů, měl jsem hrůzu z toho, co zase bude. Rodiče ze všeho vinili mě. U začátků našich konfliktů nikdy nebyli a navíc se ho báli,“ uvedl Štěpán Lažnovský.

To, že se oba muži vzájemně napadali, potvrdil Právu již dříve i bratr obžalovaného, který u soudu odmítl vypovídat, stejně jako jeho matka. „Nevypovídal jsem, abych mu neublížil,“ odůvodnil své rozhodnutí, na které má ze zákona právo.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám