Hlavní obsah

Bloudící běžkaře našli záchranáři až ráno

Novinky, Miloslav Hradil
JESENÍK

Duchapřítomnost a dobré vybavení zřejmě zachránily život dvojici běžkařů, 27letému mladíkovi z Olomouce a jeho o dva roky starší kamarádce z Kroměříže, která při sobotní horské túře v Jeseníkách v mlze a sněhové vánici zabloudila a musela v mrazivém počasí přečkat venku noc na neděli.

Foto: Město Karviná

Most přes řeku Olši

Článek

Jejich noční drama ukončili až záchranáři z Horské služby, kteří běžkaře objevili po více než patnáctihodinovém pátrání. "Dvojice se vydala v sobotu odpoledne na trasu z Šeráku přes Keprník a Vozku do Branné. Někde pod vrcholem Vozky však v husté mlze, kdy bylo vidět sotva na špičku lyže, ztratila orientaci a zabloudila," řekl Právu v neděli odpoledne Jaroslav Sembdner, dispečer jesenické Horské služby.

"Když lyžaři zjistili, že se vlastními silami z hor nedostanou, volali o pomoc prostřednictvím mobilního telefonu," informovala Právo severomoravská policejní mluvčí Dagmar Bednarčíková. "Do pátrání bylo nepřetržitě nasazeno pětadvacet našich lidí. Šlo o velmi náročnou akci nejen kvůli husté mlze, sněžení i silnému větru a mrazu, ale i kvůli tomu, že pohřešovaní nebyli schopni lokalizovat svou polohu, případně určit nějaký orientační bod. Nebylo se tak čeho chytit a navíc jsme s nimi pozdě večer ztratili spojení. Ozvali se mobilem zase až ráno," uvedl Sembdner.

Vrtulník s termovizí nepomohl

Z Prahy přiletěl Horské službě na pomoc při pátrání i policejní vrtulník s termovizí, jeho nasazení však kvůli špatnému počasí nebylo možné a tak se vrátil. Záchranáři se tak museli spolehnout na sněžné skútry a vlastní nohy. Většinou v rojnici pročesávali místa, kam se běžkaři mohli vydat. Práci jim neulehčil ani nový den. Počasí se totiž neumoudřilo a v horách bylo stále vidět jen na pár metrů.

Štěstím pro lyžaře bylo, že se v kritické situaci zachovali dobře. "Sešli podél Ponikelského potoka do Annínského údolí nad Kouty nad Desnou. Tu se zastavili, udělali si v lese nouzový přístřešek a rozdělali oheň. Navíc měli v batohu náhradní boty i suché ponožky. Bez toho by asi bez úhony noc při teplotě kolem mínus třinácti stupňů Celsia nepřečkali," zdůraznil dispečer záchranářů.

Členům Horské služby se pohřešované podařilo objevit v neděli krátce před půl jedenáctou dopoledne. "Oba byli sice vymrzlí, vystresovaní a nevyspalí, ale v pořádku. Lékařské ošetření nebylo nutné a tak hned odjeli domů," dodal Sembdner.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám