Hlavní obsah

Blesk do nás uhodil, když jsme svačili, vylíčil zraněný policista z Beskyd

Právo, hon

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ostrava

„Šlo jim o život,“ uvedl v pondělí moravskoslezský policejní ředitel Tomáš Kužel, když oceňoval policisty, do nichž udeřil před měsícem během služby v Beskydech blesk. Ocenění dostali i náhodní svědci, kteří oběma mužům přispěchali na pomoc, a Kužel ocenil i letecké záchranáře, kteří pomáhali policii při pátrání po střelci z ostravské fakultní nemocnice.

Blesk nás odhodil, řekl policistaVideo: Aleš Honus, Právo

 
Článek

Policisté Martin Žebrok a Radim Bílý byli 26. července v Beskydech na služební motorové čtyřkolce. Krátce před událostí zastavili na Bílém kříži, aby si snědli svačinu. V tu chvíli nic nenasvědčovalo tomu, že se blíží bouřka.

Policisty na čtyřkolce v Beskydech zasáhl blesk

Krimi

„Protože trošku poprchávalo, schovali jsme se pod stromy a začali svačit. Asi po deseti minutách jsme uslyšeli zahřmění. Blesk jsme neviděli, byl někde za kopcem. Rozhodli jsme se hned se stáhnout do údolí do bezpečí,“ řekl policista Martin Žebrok.

Když se začali oblékat a balit si věci, najednou udeřil blesk. „Odhodilo nás to od čtyřkolky a v tu chvíli jsem ztratil vědomí. Probral jsem se až v nemocnici,“ pokračoval 35letý muž, který je otcem pětiletého chlapce.

Krátce v bezvědomí byl i druhý policista Radim Bílý. „Když jsem se probral, zjistil jsem, že kolega nedýchá,“ řekl s tím, že zatímco jeden z kolemjdoucích volal pomoc, odtáhl policistu v bezvědomí na bezpečné místo. „Zahájili jsme srdeční masáž a posléze i umělé dýchání,“ dodal Bílý.

Ocenění posádky

Jedním ze tří lidí, kteří policistům pomohli, je i ostravský komunální politik Martin Štěpánek, který se v době úderu blesku nacházel v blízkém hotelu. „Slyšeli jsme ránu, manželka volala, že se venku něco děje. Spěchal jsem spolu s kamarádem ven. Na louce už policista zahájil oživovací akci. Byli jsme trochu v šoku, když nedýchal. Po nějaké chvíli se nám podařilo kombinací umělého dýchání a masáže srdce policistu nahodit,“ řekl Štěpánek.

Případ masakru v ostravské nemocnici policie odložila, pachatel je mrtvý

Krimi

Krajský policejní ředitel Tomáš Kužel v pondělí ocenil také posádku vrtulníku letecké záchranné služby – pilota Tomáše Škrabálka a záchranáře Petra Havrlanta. Ti loni v prosinci při pátrání po střelci z ostravské fakultní nemocnice, který v čekárně zastřelil několik pacientů, naložili tři policisty zásahové jednotky a přepravili je na Hlučínsko, kde se nebezpečný pachatel ukrýval.

„Jejich úkol byl dopravit policisty rychle na místo možného zásahu, ke kterému ale nakonec nedošlo. Mohli se však dostat do situace, kdy by se střílelo. Projevili velkou odvahu,“ řekl Kužel.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám