Hlavní obsah

Bezdomovec umrzl před panelákem ve Stříbře

– STŘÍBRO
Právo, Jaroslav Veselý

Silný mráz, který při zemi dosahoval až mínus 15 stupňů Celsia, se stal osudným bezdomovci, který přenocoval v noci ze středy na čtvrtek na holé dlažbě před panelákem v Palackého ulici ve Stříbře. Umrzlého muže ve věku 40 až 45 let našli ráno před vchodem jeho obyvatelé.

Foto: Anna Čelouchová

Papírová bitva

Článek

"Houmlesáci se chodili ohřívat do sklepů a dělali kolem sebe nepořádek. Tak jsme začali všechny vchodové dveře zamykat, aby se sem nikdo cizí nedostal," líčil nájemník z vedlejšího vchodu, který šel ráno venčit svého psa.

Smrt byla úplně nesmyslná. V listopadu loňského roku město totiž nabízelo trojici, mezi nimiž byl i zesnulý, prázdnou místnost v areálu letního kina. Jde o bývalé prostory pro promítače.

"Ta budova nemá žádnou hodnotu, a kdyby lehla popelem, nevadilo by nám to. Bezdomovcům jsme nabídli, že jim z charity přivezeme kamna, dřevo, do zdi probouráme díru na rouru a oni tu mohou přezimovat," líčil starosta Rudolf Svoboda (KDU-ČSL). Ti ale podle jeho slov nabízenou možnost odmítli.

"Chtěli, abychom jim tam chodili i topit," vysvětlil starosta. Město, pokud o to mají bezdomovci zájem, už v minulosti zprostředkovalo pobyty v sociálním zařízení ve Stodě, eventuelně vyřídilo přijetí do nemocnice. "Tuto možnost měl i mrtvý muž, ale problém je, že s bezdomovci je těžká řeč. Všichni si před možností jít do špitálu nebo charity raději vyberou potulku," řekl Svoboda.

Reklama

Výběr článků

Načítám