Hlavní obsah

Bezdomovec málem ubil svého "kolegu"

Novinky, Pavel Peňás

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

SOKOLOV

I mezi bezdomovci, kteří jsou k sobě do značné míry solidární, může malicherný spor skončit málem tragédií. V sobotu nad ránem čtyřiatřicetiletý muž v Sokolově téměř umlátil lešenářskou trubkou čtyřiašedesátiletého bezdomovce a ještě mu zapálil stan, kde bydlel.

Článek

Napadením, které málem skončilo smrtí, jsou přátelé zbitého muže, kteří tráví většinu dne u stánku občerstvení u sokolovského Kauflandu, otřeseni. "Je to hrozný, vždyť je to starej chlap. Sotva to přežil. Ten, co ho zmlátil, by si zasloužil. Takový lidi vůbec nemají právo žít," naštvaně tvrdí bezdomovci, kteří se mezi sebou většinou dobře znají. U obchodního domu si občas přivydělají nějakou korunu, když někdo zapomene minci v košíku, občas něco pomohou přestěhovat, někdy jdou se starým železem.

Čtyřiašedesátikletý Franta bydlel ještě s jedním zhruba stejně starým mužem ve stanu vedle opuštěného bunkru nedaleko Kauflandu. "Ten mladej tam s nimi dřív bydlel, ale nakonec ho vyhodili. Asi byl naštvaný, nebo jim záviděl, že si ten den něco vydělali. Někdy nad ránem tam měl přijít a zmlátit ho. Je opravdu agresivní. Asi mu přeskočilo," tvrdí Milan, který oba muže zná.

Zapal si stan, vyzval útočník 

Násilník lešenářskou trubkou starého muže zbil. "Pak ho vyzval k opuštění stanu a pod pohrůžkou dalších útoků ho donutil stan včetně věcí uvnitř zapálit," popsala útok mluvčí sokolovské policie Blažena Kašparová. Na místě zbyl jen vypálený kus trávy se zbytky vozíku, vařiče a ohořelé zbytky jídla.

Podle sokolovského psychologa PhDr. Jiřího Bauera agresivita ve společnosti skutečně stoupá. "To je už zachycený jev. Myslím ale, že jde spíše o míru agresivity, než o to, že by přibývalo bezdůvodných útoků. Velkou měrou se na tom podílí špatné rodinné vztahy. Pokud někdo už v mládí má nedostatek citu, projevuje se to v dospělosti často bezcitností a agresivitou," míní Bauer.

Zbitý muž je v současné době v péči sokolovské nemocnice. "Napadený muž utrpěl levostranný pneumothorax, trhlinu jater, zhmoždění hrudníku, mnohočetné zlomeniny žeber, poranění levého boltce ucha a tržnou ránu levého bérce. Jeho stav je ale stabilizovaný," informovala Kašparová. Policie případ šetří jako podezření z vydírání a ublížení na zdraví. Útočník se sice u Kauflandu ještě párkrát objevil, policie jej ale zatím nedopadla. 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám