Hlavní obsah

V případu zabíjení tygrů snížil soud Berouskovi podmínku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Liberec
Aktualizováno

Odvolací krajský soud v Liberci v úterý zmírnil trest Ludvíku Berouskovi v kauze nelegálního zabíjení tygrů a obchodu s částmi jejich těl. Potrestal ho 18 měsíci se zkušební dobou na tři roky a zrušil peněžitý trest. Původně mu byla uložena dvouletá podmínka se čtyřletým odkladem a povinnost zaplatit 338 tisíc korun.

Foto: Michael Polák, Právo

Provozovatel zooparků Ludvík Berousek u soudu v České Lípě.

Článek

Jde o souhrnný trest, neboť u jiného soudu byl Berousek potrestán zabavením nekolkovaných cigaret, které se u něj našly.

Berousek byl po verdiktu spokojený s tím, že soud uznal, že nebyl členem organizované skupiny. „Já jsem nevěděl o ničem, co provádějí,“ řekl novinářům. Jeho obhájce Petr Šťastný ho doplnil, že z nich díky tomu spadlo to nejhorší břemeno. „Že pan Berousek měl být členem organizované skupiny napojené na černý trh, zejména s těmi vietnamskými obchodníky,“ řekl obhájce. S další argumentací odvolacího soudu ohledně viny Berouska sice nebyl úplně spokojený, další postup ale podle něj zváží až po písemném vyhotovení rozsudku.

Když jsem měl úhyn, dal jsem stáhnout kůže, řekl Berousek v kauze zabíjení tygrů

Krimi

V případu šlo o tři úhyny tygrů z Berouskova chovu v roce 2018. Podle pitvy jeden uhynul dokonce na následky střelného poranění. Jeden projektil nalezl veterinář v krční páteři a druhý pod lopatkou. Berouskův obhájce v úterý u soudu uvedl, že Berousek měl právo zvíře zastřelit. Samec byl agresivní, zabil předtím jiné samice a nebezpečný byl i pro ošetřovatele.

Stejně tak obhájce mínil, že Berousek měl právo nakládat i s jeho tělem a chybějící dokumenty by potřeboval jen v případě, pokud by ho chtěl zpeněžit. Soudce Lukáš Korpas při zdůvodnění uvedl, že námitky obhajoby neshledal senát jako odůvodněné. Z odposlechů podle soudce vyplynulo, že Berousek věděl, jak by se mělo správně s uhynulými chráněnými zvířaty nakládat.

Soudní proces ničí mě i zvířata, tvrdí obžalovaný chovatel Berousek

Krimi

Berousek mrtvé tygry předával preparátorovi, od něhož části tygřích těl odebíral Xuan Vu Le. Podle policie preparátor tygří těla zpracovával spolu s Vietnamcem na masox nebo tygří víno, které jsou ve vietnamské komunitě žádané. Xuan Vu Le je prodával i v pražské tržnici Sapa. Obžaloba se opírala o nalezené části tygřích těl, sledování obžalovaných i odposlechy.

„Trestná činnost obžalovaných byla orgány činnými v trestním řízení velice detailně zdokumentována. Obžalovaní byli sledováni, přesně bylo zaznamenáno, jak byli tygři rozporcováni,” uvedl soudce. Trestná nebyla podle něj preparace kožešin, ale komerční nakládání s dalšími částmi uhynulých zvířat.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám