Hlavní obsah

Berdych vyslýchán o utajovaných skutečnostech

– PRAHA
Právo, Pavel Blažek

První dva dny hlavního líčení konaného tento týden s vyloučením veřejnosti v kauze gangu Davida Berdycha a spol. se podle informací Práva odehrávaly ve znamení tvrdých střetů Berdycha s některými obžalovanými. Na odpor se Berdychově výpovědi podřízené utajenému režimu měli u pražského vrchního soudu stavět obžalovaní bývalí elitní policejní důstojníci Josef Opava a Petr Koňařík a podnikatel Luděk Žalud starší.

Článek

"Berdych se vyjádřil ke všemu od 10. bodu obžaloby (zahrnuje 33 skutků), tedy od únosu a oloupení Čechokanaďana Karla Volavky v říjnu 1999. Unesenou oběť týráním donutili vydat 14 miliónů korun. Podstatný ve výpovědi Berdycha byl popis součinnosti s policií, Žaludem st. a jeho synem Luďkem," řekl Právu informovaný zdroj. Uvedl, že se na uzavřeném líčení hovořilo o Žaludovi jako policejním informátorovi.

"Nepochopil jsem, který z Žaludů byl policejním informátorem. Měl jsem dojem, že jimi byli oba. Zdá se, že celá záhada Berdychova gangu je v sepětí kriminálky s informátory. To bylo tak úzké a trestná činnost byla tak rozsáhlá, že to nemohlo uniknout pozornosti policejních špiček. Ty jsou však mimo hru, mimo obžalobu," poznamenal zdroj.

Role obžalovaných policistů Opavy a Koňaříka v kauze oloupení Volavky a pak i přepadení a oloupení směnárníka Jiřího Mračka v prosinci 1999 a následném zmizení podnikatele Luboše Sotony má být jednoznačná. Sotona totiž znal okolnosti přepadení a oloupení Volavky a Mračka a sdělil je v roce 2000 kriminalistům Tomáši Gregorovi a Heleně Kahnové z pražského odboru pro boj s organizovaným zločinem.

Gregor a Kahnová se Sotonou sepsali výpověď. V ní jsou jako možní pachatelé loupeží označeni Jiří Grospič, Berdych a oba Žaludové (všichni čelí obžalobě). Malérem pro Gregora, Kahnovou a Sotonu bylo, že podle interního nařízení museli zmínění policisté předat Sotonovu výpověď Koňaříkovi. Ten získal tak důležitou informaci, že s ní seznámil Žaluda ml. (informátor Koňaříka) a pak i Berdycha. Následoval únos Grospiče, aby jako Sotonův řidič řekl, co se od něj Sotona dozvěděl.

Pak došlo i na Sotonu. Měl být zneškodněn gumovým projektilem a unesen. Sotonu zásah projektilu do zad neparalyzoval. Stačil utéci. Život si ale asi nezachránil. Je totiž skoro už šestý rok nezvěstný.

Střelba na Sotonu a jeho zmizení není předmětem 33 bodů obžaloby, kterou v kauze Berdycha a dalších 35 obžalovaných nyní rozhoduje ve velké porotní síni trestní senát vedený soudcem Petrem Francem.

"Je to nepochopitelné, že se střelba na Sotonu a pak jeho zmizení či spíše zavraždění ještě nedostalo před soud. To vyvolává podezření, že skutečně existuje v policii vyšší zločinecké patro. Svědčí pro to i fakt, že beze stop před čtyřmi lety zmizel i táborský starožitník Václav Skala. Byl informátor policie a dostal se do soukolí Berdychova gangu," řekl Právu policejní zdroj.

Vraždu nebo zmizení Skaly policie stále vyšetřuje. Pro nedostatek důkazů však Skalův případ nebyl zařazen do velké obžaloby Berdycha a spol. Události okolo Sotony by však měl vzít řádně do ruky pražský městský soudce Petr Braun.

"Soud I. stupně (pražský městský soud) má ke zvážení, jestli nemá provést důkazy v případu pana Sotony... a požádat o součinnost státní zastupitelství a policii," řekl minulý týden v odvolacím jednání Berdycha a Jiřího Železného předseda senátu pražského vrchního soudu Jiří Zoula. Tím de facto vyzval soudce Brauna, aby dal podnět k vyšetřování Sotonovy kauzy.

Reklama

Související témata:

Související články

Policisté plnili kamarádská přání gangsterů

Proces s gangem Davida Berdycha stále přináší děsivá překvapení. Včera se nechal obžalovaný gangster Václav Strauss slyšet, že šéfové elitního policejního...

Výběr článků

Načítám