Hlavní obsah

Šéf lánské lesní správy Balák dostal peněžitý trest

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kladenský soud v úterý uložil šéfovi Lesní správy Lány Miloši Balákovi v kauze těžby kamene v lánské oboře peněžitý trest 870 tisíc korun a zákaz činnosti v organizacích, které spravují státní majetek. Rozsudek není pravomocný.

Foto: Sandra Bejšáková, ČTK

Miloš Balák

Článek

Státní zástupkyně Denisa Sotáková Balákovi navrhovala dvouletý trest s podmíněným odkladem na tři roky, peněžitý trest 1,6 milionu korun a zákaz činnosti na čtyři roky v organizacích, které spravují státní majetek.

Obhájce požadoval zproštění obžaloby, případně peněžitý trest. Šéf Lesní správy vinu odmítá, úterního jednání se nezúčastnil.

V závěrečné řeči Sotáková uvedla, že Balák podepsal nevýhodnou smlouvu na prodej kamene, který prodal výrazně levněji, než byla jeho tržní cena. Jednal podle ní vědomě v rozporu s účelem, pro který mu byl majetek svěřen.

Sotáková dříve novinářům řekla, že nelze předvídat, zda může prezident Miloš Zeman Balákovi udělit milost, stejně jako to učinil v případu ovlivňování jiné zakázky v Lánské oboře. V té byl Balák pravomocně odsouzen k tříletému vězení.

Reklama

Výběr článků

Načítám