Hlavní obsah

Babička dodávala drogy svému vnukovi do Valdic. Policie navrhla obžaloby

Jičín

Policie navrhla obžalovat 15 lidí v případu pašování drog do věznice Valdice na Jičínsku. Návrh kriminalisté po ukončení vyšetřování předali v minulých dnech jičínskému okresnímu státnímu zastupitelství.

Foto: Policie ČR

Zásilka s drogami ve Valdicích

Článek

Věznice Valdice patří k nejtěžším českým káznicím, trest si v ní odpykává asi 1100 vězňů. "Podle našich zjištění se obvinění měli dopustit celkem 19 skutků. Celý spis čítá téměř 3000 stran a policisté objasněním této rozsahem ojedinělé trestné činnosti strávili v součtu více než tisíc hodin," uvedla mluvčí krajské policie Magdaléna Vlčková.

Ve valdické věznici kvetl drogový byznys

Krimi

Policie na případu s krycím názvem Rajec pracovala od loňského září. Dvanácti obviněných hrozí v případě odsouzení až deset let vězení, třem hrozí až pětiletý trest. Z 15 stíhaných je sedm z řad odsouzených, jedna osoba je vazebně stíhaná a sedm je jejich známých.

Foto: Policie ČR

Obsah zachycené zásilky.

"Skupina pracovala organizovaně s cílem dopravit do valdické věznice zneužitelná léčiva i omamné a psychotropní látky a ty posléze distribuovat dalším odsouzeným," řekla mluvčí. Obvinění drogy či zneužitelná léčiva do věznice podle policie posílali ukryté v balíčcích v různých předmětech, například v igelitových taškách s úkryty, obalech od fixů či speciálně vyztužených a upravených obálkách. Jednou z obviněných je jednasedmdesátiletá žena, kterou podle policie k posílání drog instruoval její vnuk uvězněný ve Valdicích.

Za znásilňování a ponižování spoluvězně si recidivista odsedí sedm let

Krimi

Případ podle mluvčí potvrdil, že na pašování drog do věznic se většinou podílejí rodinní příslušníci či osoby blízké odsouzeným. Vězeňská služba v lednu uvedla, že odsouzení organizovali pašování drog především prostřednictvím korespondence. I když vedení valdické věznice průběžně přijímá opatření, která mají podobným případům bránit, musí se pohybovat v zákonných normách a nelze tomu stoprocentně zabránit, uvedla Vězeňská služba ČR.

Zasílání drog do věznice Valdice policie odhalila již v minulosti. Například v roce 2018 si odsouzený muž nechal od svého syna poslat do vězení pervitin. Poštovní zásilku s drogou vězeňská služba zajistila.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám