Hlavní obsah

Autor Krtečka vyhrál soud s padělateli, zabavené oblečení dostanou děti

– PLZEŇ
Právo, pab

Autor oblíbeného Krtečka Zdeněk Miler vyhrál soud s padělateli, kteří v květnu 2006 dovezli do ČR téměř osm tisíc kusů dětského textilu s napodobeninou populární dětské postavičky. Oblečení, na kterém se Krtek přímo nevyskytuje, dostanou děti v dětských domovech, zbytek byl zlikvidován.

Článek

"Městský soud v Praze rozhodl, že výrobou a následným dovozem byla porušena autorská práva žalobce. Následně bylo z rozhodnutí Celního úřadu Tachov uloženo u zboží propadnutí ve prospěch státu,“ uvedla mluvčí západočeských celníků Jitka Blahutová.

Zboží bylo dováženo v nákladním kontejneru z Asie pro firmu se sídlem v Praze. Majitel autorských práv se obrátil v této věci na soud.

Část zabaveného oblečení dostanou děti

Případ dospěl k závěru téměř po dvou letech. "Části souprav, na kterých se postavička Krtka přímo nevyskytuje, budou použity pro humanitární účely. Části oblečení, které nelze poskytnout pro humanitární potřeby, jelikož z nich nelze napodobeninu postavičky odstranit, celníci nechali zlikvidovat,“ doplnila Blahutová.

Dětské soupravičky poputují v nadcházejících dnech do osmi různých ústavů a zařízení pro děti. Celní úřad Tachov bude například předávat 650 souprav Správě uprchlických zařízení Ministerstva vnitra a 150 souprav Kojeneckému ústavu s dětským domovem v Plzni.

Milerův Krteček

Výtvarník, scenárista a režisér kreslených filmů Zdeněk Miler si postavu Krtka vymyslel a nakreslil v roce 1954.

První film byl natočen o dva roky později. Kreslená postavička Krtka vloni oslavila 50. narozeniny.

Za půl století si Krtka oblíbilo několik generací a znají ho děti i dospělí po celém světě.

"Přejímajícím organizacím bude zboží převedeno bezúplatně, jsou pouze povinny zajistit označení zboží nápisem humanita, a to takovým způsobem, aby nápis nebyl přímo patrný a nebyla tím snižována důstojnost osob, které je budou používat,“ uzavřela Blahutová.

Reklama

Výběr článků

Načítám