Hlavní obsah

Auto nebrzdilo, brání se po smrti dítěte

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

KUTNÁ HORA

Případ řidiče Milana Jakla, který loni v listopadu ve Zruči nad Sázavou na Kutnohorsku podle obžaloby zabil sedmiletého chlapce, v úterý okresní soud odročil na 8. června. Předseda senátu Ivo Zelinka vyhověl žádosti obhájce na doplnění důkazů a předvolal další svědky.

Foto: Alena Jandlová
Článek

Obžaloba Jakla viní, že služební avií vjel na přechod v okamžiku, kdy měl na semaforu červenou. Na přechod, kde už svítila zelená, tehdy vběhli dva sedmiletí chlapci. Auto je srazilo. Jeden na následky zranění na místě zemřel, druhý skončil s otřesem mozku a pohmožděninami v nemocnici.

Jakl se dnes u soudu bránil, že v okamžiku, kdy byl před přechodem 30 nebo 40 metrů, naskočila na semaforu oranžová. Snažil se intenzivně brzdit, ale auto podle něj nereagovalo. Soudce však upozornil, že brzdné stopy se na vozovce nenašly.

Svědkyně nehody vypověděla, že viděla děti vběhnout na přechod. Zda měly na semaforu zelenou, si nepamatuje, pro auto ale podle ní svítila červená. Skřípění brzd neslyšela.

Vůz patrně neměl STK

Podle znalce z oboru silniční dopravy měl Jakl dostatek času na to, aby před přechodem zabrzdil. Čtyři vteřiny, které uplynuly mezi zhasnutím zeleného světla na semaforu pro auto a rozsvícením zeleného signálu pro chodce, je v uzavřené obci bezpečná doba, řekl.

Obhájce upozornil na nesrovnalosti v záznamech o technickém stavu vozidla. Podle dokladů zaměstnavatele se totiž jeho technická kontrola měla uskutečnit v době, kdy s ním jeho klient rozvážel zboží. Kontrola těsně po nehodě pak odhalila závažné nedostatky. Auto bylo časovanou bombou, řekl obhájce. Mimo jiné podle něj zadní náprava vozu nebrzdila.

Reklama

Související témata:

Související články

Na přechodu smrti chyběl strážník

Svíčky hoří od čtvrtečního odpoledne na chodníku u řízeného přechodu přes Chabařickou ulici, spojující ve Zruči nad Sázavou starou a novou část města. Právě...

Výběr článků

Načítám