Hlavní obsah

Auto druhého muže chomutovské radnice vzplálo po žhářském útoku, případ je znovu před soudem

Právo, ČTK, koc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Chomutov

Chomutovský soud se v pondělí začal zabývat případem podpálení soukromého automobilu náměstka chomutovského primátora Davida Dindy (Nový Sever). Obžalován je předseda krajské organizace Karlovarského kraje hnutí Trikolóra Matěj Drbohlav. Podle obžaloby navedl jiného muže, aby auto krátce před komunálními volbami v roce 2018 podpálil.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Auto shořelo v místě Dindova trvalého bydliště 25. září. Policie pachatele dopadla a obvinila zhruba po třech týdnech, tehdy se nevyjádřila, zda trestný čin souvisel s volbami.

Petr Jaburek, který auto podpálil, byl za žhářský útok již odsouzen. Obžalován je ale také z poškození cizí věci. Na vozidle a jeho vybavení vznikla škoda zhruba 360 tisíc korun.

Bývalý šéfúředník Chomutova musí zaplatit městu škodu za zfušované zakázky

Krimi

Drbohlav, který se na začátek hlavního líčení nedostavil, ukázal podle obžaloby osobně Jaburkovi místo Dindova bydliště. Žalobce ho viní z podílu na navedení k poškození cizí věci. Hrozí mu za to stejně jako Jaburkovi až rok vězení.

U soudu vypovídali v pondělí Dinda a jeho žena. „Jestli má tady fungovat nějaký právní stát, tak spravedlnosti je potřeba udělat zadost. Bylo to tehdy nepříjemné, máme dvě malé děti," řekl Dinda novinářům před zahájením procesu s tím, že už po činu spojoval případ se svým politickým působením, protože jeho rodina nemá žádné problémy, peníze si nepůjčuje.

„Přišlo mi to dost bizarní, že se v tak malém městě dějí takové věci," poznamenal.

Chtěl zabít sebe i sousedku. Řeším problémy, řval na strážníky zběsilý muž

Krimi

Soudkyně Vladimíra Kopřivová rozhodla, že jednání naplánované na celý den se uskuteční bez účasti veřejnosti s ohledem na ochranu účastníků řízení. Předvoláni byli čtyři svědci. Kdy padne rozsudek, není zatím jasné.

„Za mě by bylo dostačující, že se vyjádří spravedlnost ve smyslu, že se takto věc stala. Bylo by to varování pro ostatní, že tohle do společnosti nepatří," řekl Dinda.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám