Hlavní obsah

Anonym chce peníze, jinak otráví Pražanům vodu

ČTK, Lucie Fialová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Neznámý pachatel vyhrožuje otrávením pitné vody v Praze. Rukou psaný anonym adresovaný primátorovi Pavlu Bémovi (ODS) dorazil na magistrát kolem úterního poledne. Pisatel žádá peníze a pokud je nedostane, kontaminuje pitnou vodu. Termín primátor nechtěl s ohledem na vyšetřování specifikovat. Jakou částku chce, prý nespecifikoval.

Foto: Martin Smrček

ilustrační foto

Článek

"Anonym nebereme na lehkou váhu," konstatoval primátor a dodal, že se kvůli němu ihned sešel krizový štáb města.

Ve všech úpravnách, které zásobují hlavní město pitnou vodou, byla posílena pohotovost a byla zvýšena frekvence kontroly pitné vody.

"Je to největší sviňárna, která se dá udělat, mimo lidské chápání," reagoval starosta Prahy 6 Tomáš Chalupa (ODS). Vyloučil, že by hrozba měla jakoukoliv souvislost s některým z úkonů vedení obce.

Původní informace Pražských vodovodů a kanalizací (PVK), že vyděrač hrozil otrávením vody v Praze 6, se ale ukázala jako mylná. "Policie ohrožené území nespecifikovala," opravila se mluvčí PVK Zuzana Dvořáková.

Policie čeká, až se ozve znovu

Vzhledem k tomu, že vyděrač neuvedl požadovanou částku, je pravděpodobné, že se ozve znovu. Podle primátora v dopise tvrdí, že má půl kilogramu kyanidu draselného a kilogram rtuti.

"V Praze prakticky není možné se do rozvoden dostat, vodovodní řady jsou uzavřené systémy a jsou pod tlakem," uvedl Bém.

Policie přijímá patřičná opatření, aby minimalizovala případná rizika, uvedla odpoledne Marie Masaříková z tiskového oddělení ministerstva vnitra.

Vodárny sledují pstruhy

Prahu zásobuje pitnou vodou Želivka a Káraný. V jednotlivých úpravnách podle Dvořákové pracovníci nepřetržitě monitorují i nádrže se pstruhy, kteří hlídají kvalitu vody. Pstruh duhový je podle odborníků nejvhodnější druh k monitorování okamžité toxicity vody, vysvětlila mluvčí. Chování pstruhů nepřetržitě sledují kamery a při jakékoliv anomálii může být okamžitě rozhodnuto o odstávce vodárny.

Zdravotní nezávadnost je tak spolu s detailními fyzikálně chemickými, mikrobiologickými a biologickými analýzami zajištěna, zdůraznila Dvořáková.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám