Hlavní obsah

Agresivní fanoušek odmítá rozsudek, považuje se za mučedníka

Právo, Jana Pechová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jihlava

Šestiměsíční odnětí svobody, neprojde-li zdárně 18 měsíci podmíněného odkladu s dohledem, a 12měsíční zákaz vstupu na stadion: takový verdikt vynesl v pondělí jihlavský okresní soud nad fanouškem, který po hokejovém zápasu napadl a zbil hlavního rozhodčího. A ačkoli tím samosoudce Zdeněk Chalupa ještě zpřísnil trest z předchozího tzv. zkráceného řízení, obžalovaný David Kuřítko se okamžitě odvolal. Vadí mu, že v síti uvízl sám.

Foto: Jana Pechová, Právo

Odsouzený David Kuřítko (vpravo) s obhájcem.

Článek

Z diváckého hlediska byl zápas mezi prvoligovými hokejovými kluby z Jihlavy a Chomutova, který se odehrál vloni 15. února, co do výkonu rozhodčích hodně nepovedený. Jenže drtivá většina návštěvníků si vystačila s obligátními nadávkami. Ne ale tak několik desítek fanoušků, kterým se nepodařilo zkrotit emoce.

David Kuřítko byl jedním těch, kteří po utkání protrhli bariéru ochranky s úmyslem si to se sudími vyřídit osobně. Bohužel byl jediným, koho se podařilo z videozáznamu a při výslechu svědků identifikovat, což v něm vyvolalo pocit mučednictví. Ten se projevil už poté, co mu trestní příkaz ve zkráceném řízení vynesl pětiměsíční podmínku a roční zákaz vstupu na stadion. I tehdy okamžitě podaný odpor ho posunul ke standardnímu soudnímu procesu a ukázalo se, že ani po více než roce nehodnotí svůj postup a podíl na lynčování rozhodčího Reného Trombíka jinak.

„Od začátku je to útok na moji osobu. Nikdo ze svědků neřekl, že jsem někoho uhodil. Ani jsem proti nikomu neutíkal, normálně jsem šel - měl jsem to prostě jen nejblíž,“ bagatelizoval svoji účast ve skrumáži, která naštěstí bez újmy na zdraví semlela hlavního sudího. „Nejsem výtržník, nepotřebuji žádnou nápravu. Vždyť celý rok zas chodím na hokej bez problémů. To jen teď se na mě policie zaměřila,“ stěžoval si.

Videozáznam z předmětného utkání ale neukazuje obžalovaného zrovna jako pouze zklamaného přívržence sportu, který se do potyčky zapletl nešťastnou náhodou. Skutečně jediný pocit křivdy může mít snad za to, že další z agresorů se nepodařilo najít.

„Jeho motivem byla jednoznačně pomsta a záznam svědčí o tom, že byl nejrychlejší a nejaktivnější. Nyní se snaží vyhnout trestní odpovědnosti, což vypovídá o charakteru. Jeho chování nese vysoký stupeň společenské nebezpečnosti,“ řekl státní zástupce Jiří Morava, který vedle zpřísnění trestu požadoval i výkon obecně prospěšných prací.

Obhájce Jan Herout se snažil postavit závěrečnou řeč na třech pilířích. Jedním se stal diskutovaný výkon rozhodčích, který uvedl do varu bez výjimek celou halu, druhým samotné prostředí, které v sobě z podstaty nese emoční náboj. „David Kuřítko by neměl odnést exemplární trest proto, že měl na sobě dobře identifikovatelnou bundu,“ zdůraznil advokát i nepříjemnou okolnost - totiž že jeho mandant byl jediným, kdo se před soud z celé hordy naštvaných chlapů dostal. I proto chtěl pro svého klienta úplné zproštění viny.

Jenže soudce Zdeněk Chalupa trestem ohodnotil i vystupování obžalovaného, a ten po celou dobu líčení vystupoval tak sebevědomě, že to občas přítomným až vyráželo dech.

„Není věcí soudu řešit, proč tu nestojí také ti ostatní. Stojí tu obžalovaný, pro něhož se neshledaly žádné polehčující okolnosti,“ připomněl soudce Chalupa, že vášnivý fanoušek neuměl zkrotit emoce v minulosti již vícekrát.

A Kuřítko uzavřel soud zcela v duchu soudcovy definice. „Odvolávám se. Proti všemu,“ rozčileně vykřikl na výzvu ještě dřív, než se předpisově postavil na nohy. Jeho podíl na ostudném hokeji tedy poputuje ke krajskému soudu do Brna.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám