Hlavní obsah

12,5 let za vraždu matky svých dvou dětí

Novinky, Aleš Honus

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

OSTRAVA

Dvanáct a půl roku stráví za mřížemi inženýr Radim Spurný (36) z Bravantic na Novojičínsku, který loni 1. října zastřelil v ložnici Pavlu Vítečkovou (29), svou manželku a matku dvou vlastních dětí ve věku čtyř až pěti let. Vyhlášení rozsudku se slzami v očích přihlíželi i příbuzní z obou stran.

Foto: Milan Soukup
Článek

Senát Krajského soudu v Ostravě se kauzou zabýval několik měsíců, protože proti Spurnému chyběl přímý důkaz.

"Velmi detailně jsme hodnotili všechny okolnosti případu. Přímý důkaz neexistuje, nenašla se dokonce ani vražedná zbraň. Důkazy nepřímé povahy však tvoří ucelený řetězec, z něhož vyplývá, že inženýr Spurný manželskou krizi neřešil racionálně, ale zazmatkoval a připravil dvě malé děti o maminku. Přitom nemáme pochybnosti, že by svoje děti neměl rád," uvedl předseda senátu Miroslav Mucha.

Oběť byla zastřelena v posteli

Kromě toho, že soud Spurného usvědčil ze lživého alibi, za hlavní nepřímý důkaz posloužila poloha mrtvého těla. Pavla byla zastřelena ve chvíli, kdy ležela na posteli a četla si knížku. Střela vyšla ze vzdálenosti deseti centimetrů a prošla i rukou, kterou si žena podpírala hlavu.

"Nikdo nemohl přijít do ložnice, kde poškozená ležela, aniž by na přítomnost cizí osoby nějak reagovala. Je přitom zcela vyloučeno, že by ho nemohla slyšet a vidět," dodal soudce.

Odsouzený podnikatel se proti rozsudku na místě odvolal. "Jsem nevinen," tvrdí už od svého zadržení.

Křivě obvinil dva podnikatele

Vraždu osudného dne sám oznámil policii a vinu svalil na dva znepřátelené podnikatele - bývalého protidrogového koordinátora města Ostravy Witolda Ďubka a Albánce Hamzu Merdžaniho. Ti mu měli vyhrožovat kvůli údajným dluhům.

Soud ale jednoznačně prokázal, že jmenovaní se v době spáchání vraždy nacházeli jinde. "Inženýr Spurný si svou výpověď pečlivě připravoval, ale zapomněl, že díky mobilním operátorům lze zjistit, odkud ti lidé během dne telefonovali," dodal Mucha.

"Obžalovaný má právo hájit se, jak uznat za vhodné, může i lhát. Nesmí ale nikoho křivě obvinit," dodal Mucha. V případě, že rozsudek potvrdí i Vrchní soud v Olomouci, tak Spurného možná čeká další trestní stíhání.

Mord po 40 letech

Vražda poklidnou vesnici, ve které došlo k poslednímu mordu před zhruba čtyřiceti lety, šokovala. "Celá vesnice věděla, že se mají rozcházet. On měl velké problémy v podnikání, musel propustit všechny zaměstnance, ona si zase našla jiného. Nikdo ale nevěřil, že by ji mohl zabít," tvrdili lidé z malé vsi mezi Bílovcem a Klimkovicemi.

Související témata:

Výběr článků

Načítám