Hlavní obsah

Příští varianta covidu by mohla být nebezpečnější, naznačuje studie

Nová varianta koronaviru by mohla způsobit závažnější průběh covidu než nyní převládající varianta omikron, naznačují výsledky jihoafrické studie. Vědci šest měsíců sledovali covid u jedince se sníženou imunitou, virus se v tomto případě stal více patogenním.

Foto: Reuters

Koronavirus SARS-CoV-2

Článek

Výzkum - který provedla stejná laboratoř, jež v loňském roce jako první otestovala účinnost vakcín proti omikronu - použil vzorky od osoby nakažené virem HIV, jež měla dlouhodobě covid.

Virus zpočátku způsoboval stejnou úroveň buněčné fúze a smrti buněk jako varianta omikron BA.1, ale čím déle se vyvíjel, tím se tyto úrovně zvyšovaly a začaly se podobat první verzi koronaviru identifikované v čínském Wu-chanu, odkud se pandemie rozšířila.

Studie, kterou vedl virolog Alex Sigal z Afrického výzkumného institutu pro zdraví v Durbanu, naznačuje, že patogen může dále mutovat. Nová varianta by tak mohla působit závažnější onemocnění než omikron, u nějž je průběh covidu relativně mírný.

V Číně přibylo za den 35 tisíc nově nakažených koronavirem

Svět

Výsledky studie jsou považovány zatím „jen“ za zajímavé zjištění - neprošla zatím recenzním řízením a navíc je založena pouze na laboratorní práci se vzorky od jednoho pacienta.

Důležitá je z hlediska pozorování chování viru v těle pacienta, z hlediska vývoje epidemie upozorňuje ovšem pouze na jeden z možných scénářů.

Hrozba pro Čínu?

Agentura Bloomberg ve svém článku píše, že někteří vědci včetně Sigala již dříve předpokládali, že varianty beta a omikron - obě původně identifikované v jižní Africe - se mohly vyvinout u lidí s oslabenou imunitou, jako jsou například lidé s HIV.

Dlouhá doba, kterou tito lidé potřebují k tomu, aby se s nemocí vypořádali, dává viru delší čas na to, aby zmutoval a lépe se vyhýbal protilátkám.

Vědci ve svých závěrech, které byly zveřejněny 24. listopadu, uvedli, že analýza „může naznačovat, že vývoj SARS-CoV-2 při dlouhodobé infekci nemusí vést k útlumu“.

„Může to naznačovat, že budoucí varianta by mohla být patogennější než v současnosti převládající omikronové kmeny,“ poznamenali.

Tyto závěry mohou být znepokojivé opět především pro Čínu, kde politika nulové nákazy vytvořila prostředí, ve kterém se může případná nová varianta uchytit u lidí, kteří dosud nákazu neprodělali, a způsobit obrovský nárůst počtu případů.

V Číně není vysoká proočkovanost starších lidí a používá se výhradně očkovací látka domácí výroby, která se neukázala být tak účinná jako očkovací látka od společností Pfizer a Moderna.

Čínská policie brání novým protestům. Kolemjdoucím kontroluje telefony

Svět

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám