Hlavní obsah

Odkládáme kvůli covidu důležité operace, zpřísněte, vyzývají švýcarské nemocnice

Novinky, Michal Sobotka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bern

Na konci listopadu patřilo Švýcarsko k nejhorším evropským zemím z hlediska epidemie koronaviru a situace se nezlepšila ani v první polovině prosince. Ředitelé pěti největších nemocnic v zemi upozorňují, že kvůli hospitalizovaným s covidem-19 musí odkládat důležité operace. Vládu vyzývají ke zpřísnění opatření.

Foto: Denis Balibouse, Reuters

Švýcarští zdravotníci v Ženevě provádějí antigenní test

Článek

„Mám obavy, situace je hodně napjatá. Máme maximálně vytížené jednotky intenzivní péče v Bernu, Curychu a Aarau. Navíc počet nakažených v těchto oblastech neustále vzrůstá,“ řekl listu SonntagsZeitung ředitel Curyšské univerzitní nemocnice Gregor Zuend.

Podobné problémy se týkají také Lausanne, Ženevy či Basileje. Od začátku října museli lékaři odložit přibližně čtyři tisíce operací u lidí s vážnými zdravotními problémy.

Švýcarsko je pod tlakem. EU se s ním chce domluvit na uzavření skiareálů

Cestování

Zuend jako příklad uvedl, že kvůli nedostatečné kapacitě musela jeho nemocnice odložit operaci mladíka, který trpí rakovinou. Neuvedl jakou, ale lékaři měli pacientovi odebrat tumor. Místo toho byl mladík zatím poslán domů.

Ředitelé nemocnic napsali společný dopis ministru zdravotnictví Alainu Bersetovi, ve kterém ho žádají o zpřísnění koronavirových opatření. „Žádáme kompletní lockdown, a to včetně zákazu lyžování, abychom dostali epidemii pod kontrolu,“ uvedl Zuend.

Lékaři ve Švýcarsku apelují na ohrožené covidem, aby se nenechali resuscitovat

Evropa

Švýcarsko v pátek rozšířilo opatření, ale kompletní uzávěra zatím ve hře není. Restaurace, obchody a bary musí zavírat v 19:00. Vláda se také shodla na tom, že musí vyřešit problematiku oblíbeného sportu, tedy lyžování. Zatím ale k žádnému závěru nedospěla a skiareály tak zůstávají otevřeny.

Epidemie koronaviru Švýcarsko silně zasáhla. Denně přibývá v zemi kolem pěti tisíc případů, za poslední měsíc vyšel pozitivní test 1,3 procenta celé švýcarské populace. Celkem už se ve Švýcarsku podle Univerzity Johnse Hopkinse, která dlouhodobě sleduje vývoj koronaviru ve světě, nakazilo 373 831 lidí, 5976 z nich nemoci podlehlo.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám