Hlavní obsah

Léky na vysoký tlak covid nezhorší. Podle vědců právě naopak

Novinky, nčs

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Léky předepisované na vysoký tlak mohou zvyšovat šanci na přežití covidu-19. Naznačuje to studie vědců z University of East Anglia (UEA). Vědci ale dodávají, že nejsou schopni potvrdit jejich účinek, pokud pacient začne léky brát až po nákaze koronavirem.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Vědci zkoumali ve spolupráci s Norwich Unversity Hospital účinky skupiny léků, které obsahují inhibitory ACE či blokátory AT1 receptorů (ARB). Ty se běžně používají k léčbě vysokého tlaku a užívají je miliony lidí po celém světě.

Bylo zjištěno, že u pacientů, kteří onemocněli covidem-19, a zároveň užívají zmíněné medikamenty, je nižší riziko úmrtí, případně hospitalizace na jednotce intenzivní péče v souvislosti s nákazou koronavirem.

V suchu, nebo ve vlhku? Vědci se neshodnou, kdy se koronavirus šíří lépe

Koronavirus

„Víme, že pacienti s kardiovaskulárními potížemi patří do rizikové skupiny lidí, co se onemocnění covid-19 týče. Chtěli jsme zjistit, jaký dopad mají jejich léky na průběh onemocnění. Zaměřili jsme se na souvislost s vážným průběhem nemoci, za který považujeme riziko úmrtí či hospitalizaci na jednotce intenzivní péče,” vysvětlil vedoucí výzkumu doktor Vassilios Vassiliou.

Mohou sloužit jako ochrana

Vědecký tým analyzoval data z 19 již existujících studií o vlivu antihypertenziv na onemocnění covid-19. Následná metastudie, která byla zveřejněna v žurnálu Current Atherosclerosis Reports, vycházela z dat od 28 tisíc pacientů a je tak největší svého druhu.

„Zjistili jsme, že třetina pacientů trpících vysokým krevním tlakem užívá zmíněná antihypertenziva. Neprokázalo se, že by léky zvyšovaly pravděpodobnost vážného průběhu či úmrtí, jak se dříve uvádělo. Naopak jsme zjistili, že existuje výrazně nižší riziko vážného průběhu nebo úmrtí, pokud pacient léky dlouhodobě užívá. Mohly by tedy být ochranou zejména u pacientů s vysokým krevním tlakem,” uvedl Vassiliou.

Zadýchávám se, cítím bolest. Následky koronaviru se projevují i čtvrt roku po nakažení

Koronavirus

Pacienti, kteří užívali konkrétní skupinu léčiv na vysoký tlak, měli oproti pacientům bez předepsaných medikamentů 0,67krát vyšší šanci, že se u nich nevyskytne těžká forma covidu-19, která může vést ke smrti.

„Z našeho výzkumu vyplývá doporučení pro pacienty, kteří takové léky užívají, aby v tom pokračovali. Nejsme ale schopní potvrdit účinnost léků v případě, že budou nasazeny až v momentu nákazy koronavirem,” zdůraznil Vassiliou.

Reklama

Výběr článků

Načítám