Hlavní obsah

Zdravý spánek vám přináší zdravotní matrace

Novinky, matrace-store.cz

Zdravý spánek a kvalitní matrace spolu velmi úzce souvisí. Jak ale zvolit pro sebe tu nejlepší matraci? Tento článek by vám mohl být dobrou nápovědou.

Foto: samphotostock

Nakupte u nás a buďte šťastni a spokojeni jako tato rodina...

Článek

Matrace má skutečně zásadní vliv na náš spánek. Při jejím výběru je třeba se zaměřit na více parametrů. Jedním z nejdůležitějších je naše váha, s kterou souvisí i tuhost matrace, dále bychom neměli opomenout použité materiály, z kterých je matrace vyrobena.

Zdravotní matrace s certifikátem

Kvalitní ortopedické zdravotní matrace procházejí klinickými testy a mají certifikát, že splňují veškeré požadavky pro zdravý spánek. Takové matrace fungují jako prevence stresu a únavy, onemocnění páteře, kloubů a krevního oběhu. Musí být schváleny jako „zdravotnický prostředek“ a jsou zařazeny do snížené sazby DPH.

Výška jádra a rozměr matrace

Při výběru matrace je třeba hledět i na výšku jejího jádra. Jaká by správně měla být? „Pokud je matrace uložena na pevné desce či roštu, jádro by mělo být vysoké alespoň 14 centimetrů. Vyšší jádro zajišťuje větší komfort, ale i lepší rozložení váhy, což je například důležité pro lidi, kteří mají problém se správným prokrvením těla,“ popisuje Ivo Petrásek, majitel plzeňské společnosti Matrimex, která nabízí vše potřebné pro zdravé a kvalitní spaní, především české matrace od renomovaných výrobců.

Co se pak týká rozměrů, jedním z nejrozšířenějších a standardních rozměrů je matrace 90x200 cm a není problém vyrobit ani matrace atypických rozměrů – tzv. matrace na míru.

Z jakých materiálů se matrace vyrábí?

Nejčastěji se k výrobě používají různé polyuretany-PUR. Tyto pěnové-molitanové matrace se dnes nejvíce prodávají. Mohou být v celé škále tvrdostí a zpravidla jsou optimálně fyziologicky zónované. Jsou vhodné na pevné i na lamelové rošty.

Foto: Lucatec Group s.r.o.

Postel musí být nejen krásná, ale i funkční a bytelná.

Známé jsou dnes také matrace z paměťové pěny. „Paměťová – viscoelastická líná pěna se dokonale přizpůsobí tělu a reaguje na tělesnou teplotu, která mění její vlastnosti. Stabilizuje tělo v optimální poloze, což přispívá ke klidnému spánku. Ze svých zkušeností vím, že tyto matrace, které působí také hřejivě, mají v oblibě více ženy než muži,“ vysvětluje Petrásek.

Latexové matrace např. v kombinaci s kokosovým vláknem jsou vhodné na lamelový rošt. Jejich výhodou je, že vynikají dlouhou stálostí parametrů a životností.

Pružinové matrace. Nejsou vhodné na lamelový rošt. Jejich výhodou je však dobré odvětrávání a tím i odolnost proti plísním. Pokud jsou kvalitně vyrobené, vykazují i dlouhou životnost.

Taštičkové matrace. Mají více pružin, takže se lépe přizpůsobí tělu a jsou velmi komfortní. Uložení na pevnou desku nebo laťový rošt.

Matrace podle tuhosti

„Tuhost či tvrdost matrace je vždy subjektivní. Pro těžší váhy může být tvrdá matrace měkká a to samé platí i naopak,“ vysvětluje Ivo Petrásek.

Foto: Matrimex s.r.o.

Na této a dalších matracích od nás budete spát, jako v bavlnce.

Většina výrobců uvádí tuhost matrace na stupnici od jedné do pěti, přičemž pětka je nejtvrdší. Jedničku prodejci doporučují pro ty, kteří preferují opravdu velmi měkké ležení, dvojka je určena spíše pro dorost a děti – lehké váhy nebo pro ty, kteří upřednostňují měkčí matraci –, trojka se pak hodí pro většinu populace nebo zkrátka pro ty, kdo požadují středně tvrdé spaní, čtyřka už je pro vysokou zátěž nebo pro toho, kdo zkrátka spí rád na tvrdší matraci a nakonec pětka, která je určena pro extrémní zatížení. „Určitě bych nedoporučil příliš měkkou matraci pro vyšší váhu, protože ta je hrozbou pro bederní páteř,“ upozorňuje Ivo Petrásek.

Ať už vybíráte matraci pro sebe, své dítě nebo třeba nemocného dědečka, věnujte výběru maximální pozornost, neboť se to projeví na tom nejdůležitějším, co máme, a tím je naše zdraví. Kvalitní spánek je totiž to, co skutečně trvale potřebujeme. Další informace najdete na e-shopu matrace-store.cz, který vám dopraví matrace zdarma až domů!

Výběr článků

Načítám