Hlavní obsah

Z plastové láhve prototypem udržitelné kostičky LEGO

Novinky, LEGO Trading s.r.o.

Společnost LEGO Group pokračuje na své cestě směrem k trvalé udržitelnosti a nabízí nový život plastovým lahvím. Ty se mohou nyní stát čímkoliv si jen dokážete představit – kočkou, hradem nebo nezbytnou součástkou, která udrží celou stavebnici pohromadě. Z jediné litrové PET láhve může vzniknout až deset kostek LEGO®.

Foto: LEGO Trading s.r.o

Z plastové láhve prototypem udržitelné kostičky LEGO®

Článek

Na hledání udržitelných řešení pro stavebnice LEGO® pracuje tým více než 150 lidí. Během posledních tří let testovali specialisté a inženýři z oboru materiálových věd více než 250 variant materiálů z PET a stovky dalších plastových alternativ. Nejnovější prototyp dává druhý život plastovým lahvím, které se mohou stát plnohodnotnou kostičkou LEGO, se všemi požadavky na kvalitu, bezpečnost a hraní včetně speciální síly, která způsobuje, že kostky LEGO při sobě velmi dobře drží, a zároveň se dají zase rozpojit.

Tim Brooks, viceprezident společnosti LEGO Group pro environmentální odpovědnost, uvádí: „Z tohoto průlomu máme obrovskou radost. Největší výzvou na naší cestě k udržitelnosti je vývoj a inovace nových materiálů, které jsou stejně odolné, pevné a kvalitní jako naše stávající kostky – a hodí se k prvkům LEGO vyrobeným za posledních 60 let. Tento prototyp představuje pokrok, kterého jsme dosáhli.“

Z plastové láhve prototypem udržitelné kostičky LEGOVideo: LEGO Trading s.r.o.

Než se kostky vyrobené z recyklovaného materiálu objeví v krabicích se stavebnicemi LEGO, bude to ještě nějakou dobu trvat. Tým bude pokračovat v testování a vývoji složení PET a poté posoudí, zda přejít do fáze pilotní výroby.

Plastová láhev, hrdinka příběhu o udržitelnějších stavebnicích

Unikátní složení materiálu zvyšuje odolnost PET, aby byl dostatečně pevný pro kostky LEGO. Inovativní proces využívá na míru šitou technologii míchání, která kombinuje recyklovaný PET se zpevňujícími přísadami.

Z plastové láhve prototypem udržitelné kostičky LEGOVideo: LEGO Trading s.r.o.

Prototyp recyklované kostky je nejnovějším vývojem v oblasti udržitelnosti společnosti LEGO. V roce 2020 společnost oznámila, že ze svých krabic odstraňuje jednorázový plast a v roce 2018 začala vyrábět prvky z biopolyethylenu (bioPE), který se získává z cukrové třtiny pocházející z udržitelných zdrojů. Mnoho stavebnic LEGO obsahuje prvky vyrobené z bioPE, které jsou ideální pro výrobu menších, měkčích dílků, jako jsou stromy, větve, listy a doplňky pro minifigurky.

Více informací, jak chce společnost LEGO Group přetvářet svět k lepšímu, naleznete zde: LEGO.com/sustainability.

Výběr článků

Načítám