Hlavní obsah

Sedm dní dovolené v Křišťálovém údolí s jedinou vstupenkou

Novinky, ARR – Agentura regionálního rozvoje

Mistři skláři, šperkaři, bižuterní firmy, ale i muzea nebo sklářská stezka na Ještědu včetně lanovky – ti všichni se těší na Vaši návštěvu. K poznávání Křišťálového údolí Vám letos v létě stačí jediná vstupenka za 250 korun pro jednotlivce nebo za 480 korun pro celou rodinu.

Foto: ARR - Agentura regionálního rozvoje

Hutě Lasvit Ajeto

Článek

Poznejte výrobu vánočních ozdob, sklářské hutě, brusičské dílny, jemnou šperkařskou práci i tavené plastiky v muzeích. Zažijete současnost i historii Křišťálového údolí v 28 různých místech, projedete tak Krkonoše, Český ráj, Jizerky, Ještěd i Lužické hory.

Přijetí v rodinných firmách: setkání s mistry, osobní prožitek

Pozorujte šperkaře při práci, zaposlouchejte se do jejich příběhů. Hned několik rodinných dílen najdete v Železném Brodě. Každý všední den v 9,30 začíná komentovaná prohlídka výroby ve firmě Detesk, nádherně zdobené lahve odtud putují do celého světa, vy uvidíte jejich zrod. Místním fenoménem jsou figurky a tavené plastiky, ucelenou přehlídku uvidíte ve zdejším muzeu na náměstí. Podél Jizery pokračujte až do Turnova za výrobou granátových šperků a navštivte i klenotnici v Muzeu Českého ráje.

Foto: ARR – Agentura regionálního rozvoje

Jemná šperkařská práce s českými granáty

Nový Bor a Kamenický Šenov

V obou městech je sklo doma po mnoho staletí, v obou tak najdeme sklářská muzea. Se Vstupenkou do Křišťálového údolí máte možnost navštívit nejen známé hutě v Lindavě (Lasvit Ajeto), Častolovicích (Florianova huť) a Novém Boru (Novotny Glass), ale i rodinné sklářské a šperkařské ateliéry. Vstupenka Vám tak umožnuje objevit mnohdy skrytou krásu, kterou často zbytečně míjíme.

Foto: ARR – Agentura regionálního rozvoje

Nejstarší česká sklárna funguje v Harrachově od roku 1712

Neopomeňte navštívit letošní novinky!

Jablonecké muzeum skla a bižuterie právě dokončilo muzejní krystal – úchvatnou moderní přístavbu, první výstavu zde zhlédnete v rámci Trienále 2020.

GB Beads – to je království korálků v Jablonci n. N., letos v létě zde otevírají novou expozici českého skla.

Nedaleko Cvikova se zastavte v huti pana Pačinka se skleněnou zahradou s množstvím ptáků a rostlin. Chvilku se zdržte a vydejte se přes ulici do Křišťálového chrámu se stovkami úžasných lustrů, váz a dalších objektů.

Vloni představila společnost Lasvit svůj Skleněný dům v Novém Boru. Moderní architektura doplnila původní podstávkové budovy a vznikl tak výjimečný komplex. Nyní je tu skvělá příležitost: každý pátek dopoledne můžete nahlédnout i dovnitř – rovněž v ceně Vstupenky do Křišťálového údolí.

Foto: ARR – Agentura regionálního rozvoje

Nový muzejní krystal v Jablonci nad Nisou je dokončen

Ještěd z nové perspektivy

Slavnou stavbu na vrcholu Ještědu jistě znáte, ale víte, kde najdete tavené skleněné plastiky? Se Vstupenkou do Křišťálového údolí vyjedete sedačkovou lanovkou až na hřeben, od horní stanice začíná sklářská stezka, která vás zavede až na vrchol hory.

Vstupenky pořídíte pouze online na ticket.crystalvalley.cz, a to i v předstihu, jejich platnost počíná běžet od první návštěvy. K poznávání Křišťálového údolí Vám nic nebrání, vítejte!

Foto: ARR – Agentura regionálního rozvoje

Vinuté perle ze Železného Brodu

Výběr článků

Načítám