Hlavní obsah

Proč někteří muži mají pleš?

Novinky, zdravcentra.cz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jak pleš vzniká? Co ji způsobuje? Je plešatost následkem nějakého onemocnění nebo naopak nějaké onemocnění přechází? Dá se léčit? Jak je léčba úspěšná? Je trvalá, nebo její efekt zase za nějakou dobu vymizí?

Foto: Jana Vančatová

Kotnovská věž a bašta - poslední zbytky gotického hradu Kotnov ze 13.století, které se za Žižky také staly součástí opevnění města

Článek

Následující ukázkou z článku na téma "Plešatost (alopecie)" vám doporučujeme nahlédnutí do Archivu článků na zdravotnickém portálu www,zdravcentra.cz.

.....Přesto si ale spousta mužů, kteří začnou najednou vlasy ztrácet, úzkostlivě prohlížejí hřeben a kontrolují, zda se množství vypadlých vlasů od minulého dne zvýšilo, zda se nezačaly zvětšovat "kouty" či jak vypadá temeno hlavy. Někteří také mohou začít ostražitěji sledovat reakce okolí a vztahovat případné neškodné pohledy či nevinné poznámky na sebe a svou počínající pleš.

Největší potíže s plešatěním má tedy zřejmě psychika postiženého. Vyplývá to z různých situací vznikajících při interpersonálním styku. Bohužel je některými lidmi lysina brána jako kosmetický defekt do té míry, že dokážou nemístně vtipkovat a dělat zesměšňující a urážlivé poznámky. Setkává-li se plešatící člověk s takovým přístupem, může to u něj vyvolávat poruchy psychiky, nálad, vznik neuróz či depresí. Mnohem hůře budou holá místa ve kštici pravděpodobně snášet ženy, pro něž je vnější vzhled ještě mnohem důležitější než pro muže.

    V Archivu článků naleznete v současné době již přes 650 laických i odborných článků na téma prevence a léčení různých nemocí, tématické seriály článků (např. boj s obezitou, prostata, klimakterium, ). Zájemce o historii medicíny zaujmou články K dějinám vojenské medicíny, Krevní transfuze v dějinách medicíny nebo První české lékařky. Historii farmacie se věnuje publikace Historie farmacie v českých zemích. Řada dalších příspěvků je  umístěna v rubrice Historie medicíny a farmacie a  na stránkách A-Z pacienta. 

    Nezapomeňte!  Nejen o pleši se dočtete na www,zdravcentra.cz !

Výběr článků

Načítám