Hlavní obsah

Pražská plynárenská postaví v Praze vodíkové stanice

Komerční článek

Celkem tři vodíkové plnicí stanice plánuje v Praze pro motoristy vybudovat Pražská plynárenská. První z nich bude umístěna v rámci areálu společnosti v Praze 4 – Michli, další dvě pak v rámci velkých logistických areálů.

Foto: Scharfsinn, Shutterstock

Pražská plynárenská postaví v Praze vodíkové stanice

Článek

Plnicí stanice budou veřejné, bezobslužné a vhodné pro plnění vyššího počtu nejen osobních vozů, ale i nákladních vozidel a autobusů. Budou tak sloužit i pro obsluhu vozidel infrastrukturních společností Prahy.

Záměrem Pražské plynárenské je do budoucna nabízet v rámci svých stanic „zelený“ bezemisní vodík. Ten je vyráběn pomocí elektrolyzérů štěpením vody, kdy energie potřebná k elektrolýze je zcela pokryta obnovitelnými zdroji energie, a je považován za jediný ekologický a klimaticky neutrální způsob výroby vodíku. Z tohoto důvodu bude právě michelská plnicí stanice součástí projektu, v jehož rámci bude propojena s obnovitelnými zdroji vybudovanými souběžně uvnitř areálu společnosti. V rámci dalších stanic se s uvedeným řešením postupně počítá také.

V současnosti je možné vodík v České republice doplňovat do silničních vozidel na veřejně přístupné plnicí stanici v Ostravě-Vítkovicích. Před dokončením jsou stanice v Praze na Barrandově a Litvínově. V provozu je i neveřejná plnicí stanice v Neratovicích, ta je však schopná plnit nádrže jen polovičním tlakem. Nejbližší zahraniční vodíkové stanice jsou v Drážďanech, Regensburgu nebo Vídni.

Výběr článků

Načítám