Hlavní obsah

Plynaři radí: Teď je správný čas na servis plynových spotřebičů

Komerční článek

Do začátku další topné sezóny zůstává bezpochyby ještě dost času. Čekat s údržbou plynového kotle však odborníci nedoporučují. Nenechávejte servis až na poslední chvíli před zimou a zajistěte si termín v klidu už nyní.

Foto: GasNet

Nenechávejte kontrolu kotle před zimou za pět minut dvanáct. Plynoservisy teď mají volné termíny

Článek

Pravidelný roční servis a kontrola kotle před zvýšenou zátěží v zimním období je to nejlepší, co můžete udělat pro bezproblémový provoz vašich plynových zařízení. Předejdete tak i případným problémům, které se objevily v uplynulé topné sezóně v souvislosti s výskytem nečistot sulfidu měďného.

Plynaři a topenáři doporučují, aby si například svůj plynový kotel nechali lidé zkontrolovat aspoň jednou za rok.

„Doporučujeme všem odběratelům, aby prováděli pravidelný servis svých odběrných plynových zařízení jako jsou kotle, sporáky nebo domovní rozvody plynu. Taková kontrola vám přinese nejen jistotu jejich bezpečného provozu, ale dokáže výrazně prodloužit i jejich životnost,“ říká Josef Kotrba, generální ředitel Českého plynárenského svazu.

Kontrola těsnosti například u domovních rozvodů je důležitá nejen z pohledu bezpečného provozu. S drobnými úniky plynu totiž pomalu utíkají do vzduchu i peníze za plyn, který odběratel nespálí, ale „ztratí“ po cestě ke spotřebiči.

Servis plynových spotřebičů zase dokáže předejít nepříjemnostem spojeným se zanášením hořáků a dalších částí zařízení. Odhalí i problémy, které souvisí s nedokonalým spalováním plynu a můžou způsobit vznik škodlivých látek, jako je oxid uhelnatý.

Servisy mají na podzim plno

Sjednat si termín návštěvy topenáře nebo technika plynoservisu není složité. Servis nabízejí výrobci a distributoři plynových spotřebičů nebo firmy specializující se na oblast vytápění, plynu a instalatérské práce.

Stejně jako v dalších případech se ani u revizních prohlídek a servisu kotle nevyplatí vybírat pouze podle ceny. Zvážit byste měli předchozí zkušenost nebo doporučení.

Nečistoty sulfidu mědného

V loňském roce zaznamenali plynaři několik desítek případů vzniku sulfidu měďného, který se objevil na odběrných plynových zařízeních. V rámci celé české plynárenské infrastruktury jde o poměrně ojedinělé případy – celá síť obsluhuje přes 2,8 milionu odběrných míst. Přesto plynaři upozorňují, že pravidelný servis zařízení tady dokáže odběratelům plynu pomoct. Pokud prohlídka tyto nečistoty odhalí, technik rozvody vyčistí profouknutím.

Tyto nečistoty, které se vyskytly na některých odběrných plynových zařízeních a vnitřních rozvodech, se mohou ve výjimečných případech tvořit reakcí sulfanu s měděnými částmi odběrného plynového zařízení. Sulfan je složkou, která se vyskytuje v zemním plynu přirozeně a jeho obsah v zemním plynu je v mezích stanovených předpisy. Problém tedy nejspíše souvisí s konkrétními technickými parametry odběrných plynových zařízení zákazníků.

Výběr článků

Načítám