Hlavní obsah

Plachtění a potápění v zemi orla

Novinky, Elizabeth Gowing

Ležíte na dlouhé pláži v Drači a necháváte se hýčkat slunečními paprsky na své kůži. Když se ohlédnete zpět od moře směrem do vnitrozemí, spatříte starověkou cestu, jež spojovala Řím s Istanbulem. Odkaz těchto impérií je všude kolem Vás: albánská kuchyně i její kultura jsou lahodnou kombinací Středomoří a Orientu. Nicméně i jedinečná minulost Albánie od doby, kdy více než před stoletím vyhlásila svou nezávislost, nabízí cestovatelům příležitost poznat kulturu, která se po většinu 20. století vyvíjela v izolaci a kde lze stále narazit na překrásná místa nedotčená turisty.

Drsná krása albánských Alp

Článek

Zemi ze 77 % tvoří pohoří, které je součástí dlouhého trailu Via Dinarica, jenž spojuje Albánii se zbytkem Balkánu a táhne se až daleko na sever do Slovinska. Turisté sem jezdí, aby si vychutnali několikadenní výpravu mezi malými vesničkami, jako např. těmi z údolí Valbona, doprovázeni pouze ovcemi a vůní majoránky z horských pastvin.

Jiní si vychutnávají drsnou krásu Albánie jinak – vrhají se jí do náruče na raftu v kaňonu Osumi, věnují se paraglidingu nebo se jen natáhnou na jednu z osamocených pláží, které můžete stále objevit na jihu blízko měst Dhërmi a Himara.

Příležitost si během jedné dovolené vychutnat jak útesy, tak pláže, je lákadlem sama o sobě pro mnoho návštěvníků, kteří oceňují různorodost. Váš itinerář cest po Albánii může být kombinací historických památek a koktejlu současnosti. Například město Butrint, zapsané na seznam světového dědictví UNESCO díky svému starořeckému amfiteátru a mozaice, navštívíte během jednodenního výletu z rušné plážové party ve městě Saranda.

.

Jiné návštěvníky budou lákat sluncem vyhřáté kamenné základy různých církevních památek Albánie, které nabízí příležitost vidět fresky (zejména v nyní ospalém městečku Voskopoja, kdysi největším městě Balkánu), jemně vymalované mešity (jako znamenitá Edhem Beyova mešita v Tiraně) a katolické kostely v malých zbožných horských komunitách, jakou je malebný Theth.

Sekulární prvky albánské historie se odráží v místě světového dědictví UNESCO, ve „městě muzeí“ Gjirokastër s jeho působivou pevností tyčící se nad domy z otomanského období, které stojí na úbočí kopce. Nebo se můžete vydat do bazaru ve vydlážděném městečku Kruja, kde naleznete trh se starožitnostmi pulzující tradičními kostýmy, památkami z období komunismu, vyřezávaným dřevem, koberci a plstí, které si můžete vzít s sebou domů jako suvenýr.

Gurmáni zde najdou příležitost stravovat se v restauracích i ochutnat dobroty z domácí kuchyně, obě možnosti vzdávají hold bohatství místních surovin. Toto je nejlépe střežené tajemství Evropy, rychlý skok ze sousední Itálie nebo Řecka. Albánie je země s vynikající sítí mezinárodních letů, s teplým středomořským podnebím a přívětivými lidmi, kteří chápou pohostinnost jako povinnost a potěšení, spíše než jako pouhý firemní slogan. Zde při tvorbě vlastního itineráře a vymýšlení vlastních dobrodružství poznáte skutečnou albánskou spontánnost.

Výběr článků

Načítám