Hlavní obsah

Pavel Celý, houslař, který nic nezatajoval

Komerční článekPlzeňský Prazdroj, a. s.

Příběh houslařského mistra Pavla Celého a jeho žáků není jen příběhem o poctivé práci, kterou Velkopopovický Kozel po léta odměňuje. Je také připomínkou toho, jak důležité je šířit řemeslo dál. A to přesto, že tradice v oboru velí nechávat si svoje dovednosti a znalosti jako rodinné tajemství.

Foto: Plzeňský Prazdroj, a. s.

Pavel Celý, houslař, který nic nezatajoval

Článek

To ale není případ zlínského houslaře Pavla Celého. Ten se rozhodl, že to, co se v životě za několik desítek let o výrobě nástrojů naučil, předá nejen svému synovi, ale i dalším zájemcům. Založil proto houslařský dům – dílnu, kde nástroje nejen vznikají, ale zároveň se zde vybraní žáci učí ručně a beze strojů tomuto nádhernému řemeslu. A protože je mistrův příběh krásnou ukázkou šíření poctivé práce, nemohl ho Kozel nechat bez povšimnutí.

Podívejte se na příběh o šíření poctivého řemesla

Pavel Celý, houslař, který nic nezatajovalVideo: Plzeňský Prazdroj, a. s.

Nejen učitel

„Atmosféra v dílně byla taková rodinná, pan Celý pro nás byl během učení takový druhý taťka,“ říká na adresu svého mistra jeden z jeho žáků, Jiří Macků. Ten patří mezi 13 tovaryšů, kteří houslařským domem prošli. Na tom, že se dílna stala pro učně druhým domovem, se shodují všichni z jeho žáků.

Trpělivost a pokora

A jaké zásady svým žákům pan Celý vštěpoval? „Trpělivost určitě. Nespěchat, dát si ten čas. Odsedět to na tom zadku u toho ponku. Nedá se nic urychlovat. A taky si myslím, že pokoru, učení se ze svých chyb,“ vypraví syn pana Celého, rovněž Pavel.

Foto: Plzeňský Prazdroj, a. s.

Pavel Celý ml. - houslař a jeden z učňů Pavla Celého st.

Když se urodí plody poctivé práce

A jeho snaha přinesla své ovoce. Podařilo se mu vychovat celou jednu generaci houslařů, která drží při sobě. Jeho tovaryši dodnes fungují společně! Založili dokonce Sdružení houslařských dílen a řezbářů, díky kterému se vzájemně inspirují a pomáhají si. Nebýt pana Celého, nic z toho by se pravděpodobně nestalo.

Kozel děkuje všem, kdo šíří poctivé řemeslo dál!

Znáte někoho, kdo kolem sebe šíří poctivou práci? Odměnte ho!

Možná máte někoho takového ve svém okolí. Člověka, který nejen, že dělá poctivé řemeslo, ale zároveň ho předává dál. A někdo takový si zasluhuje odměnu. Napište nám na našem Facebooku, čeho si na jeho práci vážíte. My jej následně odměníme pivem z Velkých Popovic a pozvánkou do našeho pivovaru.

Foto: Plzeňský Prazdroj, a. s.

Dominik Matúšů - houslař a jeden z učňů Pavla Celého st.

Výběr článků

Načítám