Hlavní obsah

Originální pivo nelze uvařit jinde

Novinky, Budvar

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Co spojuje portské, parmazán a šampaňské? Kromě toho, že náramně chutnají, všechny tyto gurmánské lahůdky mají zaručené místo původu. Byly vyrobené pouze v té lokalitě na světě, jak napovídá obal nebo etiketa lahve.

Foto: Alena Zavoralová
Článek

Podobně jako pravé šampaňské vzniká jen z hroznů vypěstovaných v oblasti Champagne a portské v Portu i pivo Budweiser Budvar se vaří pouze ve stejnojmenném českobudějovickém pivovaru. Ten, kdo si vychutnává doušky tohoto lahodného piva, má jistotu originálu nápoje, který vzniká ve starobylém městě na jihu Čech podle tradiční receptury. Z obalu je zřejmé místo jeho původu - České Budějovice.

Díky dlouholeté kvalitě a jedinečnosti piva Budweiser Budvar zařadila Evropská unie toto světoznámé jihočeské pivo mezi výrobky "chráněné zeměpisným značením". V zemích unie se toto označení vztahuje jen na mimořádné výrobky a potraviny, které se vyrábějí jen v určitém regionu nebo místě. Jejich originalitu ovlivňují zvláštnosti životního prostředí, skladba surovin a zručnost místních lidí Speciální logo garantuje, že kvalita a chuť těchto produktů se nemění. Je stále stejně výlučná.

Pivo Budweiser Budvar se do této elitní skupiny zařadil pro nezaměnitelné geografické podmínky Českých Budějovic a profesionální zacházení místních pivovarníků s těmi nejkvalitnějšími surovinami - aromatickým žateckým chmelem a vybraným moravským sladem. Výjimečnou lahodnou chuť budějovického piva Budvar do značné míry způsobuje vynikající pramenitá voda, která se bere z 300 metrů hlubokých artéských studní přímo v areálu pivovaru.

V době, kdy lze kdekoliv a téměř cokoliv vyrobit, je naprosto nemožné vařit pivo Budějovický Budvar jinde, než v Českých Budějovicích. Žatecký chmel i moravský slad lze exportovat vcelku kamkoliv. Avšak transportovat jinam unikátní vodu, která vyvěrá z třetihorní českobudějovické pánve, si nedokáže představit ani ten nejpošetilejší boháč na světě. Kvalita varní vody má pro chuť piva Budweiser Budvar klíčové postavení. Upravit podobné složení vody na jiném místě je nemožné. Podobně jako minerální voda Mattoniho kyselka bude navždy spojená jen s oblastí u Karlových Varů i pivo Budweiser Budvar neuvaří nikde jinde na světě, než právě v českobudějovickém pivovaru, na jehož dvoře čeká v hlubokých studních nenahraditelná voda na další várky.

Výběr článků

Načítám