Hlavní obsah

Nový kotel na dřevo je již téměř bez emisí. Výdaje za vytápění pomůže radikálně snížit

Komerční článek

V současné složité energetické situaci hledají majitelé domů cesty, jak ušetřit náklady na vytápění. Často je nejlepším a leckde i jediným řešením výměna nevyhovujícího kotle za jiný, úspornější, komfortnější a ekologičtější zdroj tepla.

Foto: BLAZE HARMONY s.r.o.

Dřevo jako obnovitelné a dostupné palivo

Článek

Zemní plyn a tepelné čerpadlo

Přestože cena zemního plynu aktuálně stagnuje, její další vývoj nelze předvídat a jistě nelze počítat s tím, že se vrátí na dřívější hodnoty, na které jsme byli zvyklí do roku 2021. Plyn se tak i v souvislosti s geopolitickou situací stává neperspektivním zdrojem energie. Tepelné čerpadlo na elektřinu zase není vhodné do všech objektů a často závislost na dodavatelích energií zachovává, nebo i zvyšuje, pokud například nahrazujete tepelným čerpadlem starší kotel na tuhá paliva. Jako dlouhodobě nejperspektivnější se pro vytápění osvědčuje moderní kotel na dřevní biomasu, tedy na kusové dříví, brikety, štěpku a piliny.

Kouř? Děkuji, nechci

Nově vyráběné kotle na dřevo mají na rozdíl od starých kotlů velmi vysokou účinnost spalování. Díky promyšlené konstrukci a řadě technologických vychytávek už kotel při provozu nevypouští do ovzduší jedovatý kouř, který zamoří celé okolí, jako tomu bylo dříve a jak to bohužel stále ještě vidíme (a hlavně cítíme) i v dnešní době.

Kotle od ryze české společnosti BLAZE HARMONY, která má dlouholeté zkušenosti s vývojem kotlů, se vyznačují výrazně nižšími emisními hodnotami, než je vyžadováno normou ČSN EN303-5 a Ekodesign.

Nejekologičtější kotel na dřevo

Přeborníkem v tomto ohledu je pak kotel na dřevo BLAZE GREEN s účinností 91 %. Tento inovativní kotel posouvá hranici emisních hodnot při spalování kusového dřeva ještě dále.

Nově patentovaná paprsková tryska, společně s automatickým řízení spalování pomocí lambda sondy, zajišťuje velmi nízké emisní hodnoty. Tyto emise jsou již na samé hranici měřitelnosti a jsou například srovnatelné s kondenzačními plynovými kotli. A to stále spalujeme dřevní biomasu – obnovitelné a dostupné palivo.

Foto: BLAZE HARMONY s.r.o.

Zplynovací kotel na dřevo BLAZE GREEN

Komfort a obsluha

Topení dřívím sice není plně automatické, můžete ale určitě zapomenout na otrocké přikládání a kontrolu kotle každé dvě nebo tři hodiny. Kotle BLAZE HARMONY nabízí díky stáložáru poloautomatický režim, kdy stačí kotel obsluhovat a kontrolovat jen jedenkrát denně. S akumulační nádobou pak můžete často topit i obden. Stále je však potřeba myslet na správnou přípravu kvalitního dříví. Odměnou vám však bude zbavení se závislosti na dodavateli energie pro vytápění vašeho domu.

Pokud máte zájem vidět kotle společnosti BLAZE HARMONY na vlastní oči, navštivte veletrh INFOTHERMA v Ostravě ve dnech 23.-26. ledna 2023. Stánek BLAZE HARMONY s číslem 345 bude umístěn v pavilonu NA2, ve druhém podlaží.

Výběr článků

Načítám