Hlavní obsah

Nezávislé bydlení není hudba budoucnosti

Novinky, Vexta domy

O soběstačných stavbách se v poslední době začíná stále více hovořit, a to zejména v souvislosti s rostoucími náklady na energie a také kvůli ochraně životního prostředí. Co ale nezávislý dům vlastně je a co taková stavba obnáší? Pro odpovědi jsme zeptali Tomáše Veselého, ředitele společnosti VEXTA, která staví i energeticky úsporné domy.

Foto: Vexta

Fotovoltaika u dřevostaveb šetří finance na energii

Článek

Co je energeticky soběstačný dům?

Stavba, kterou označujeme za energeticky soběstačnou, je nezávislá na dodávkách energií od externích firem. Taková budova je navržena tak, aby dokázala náklady na spotřebu energií pokrýt z velké většiny z vlastních zdrojů. Nejčastěji jsou soběstačné domy navrhovány v pasivním standardu, takže dochází k minimalizaci tepelných ztrát a k nejefektivnějšímu nakládání s energiemi. Existují sice i domy, které dokáží být plně soběstačné, ale ty jsou v našich podmínkách zatím stále ještě raritou.

Foto: Vexta

Energetickou pohodu si můžete vyzkoušet ve vzorových domech VEXTA

Jak bývají dodávky energií v takovém domě vyřešené?

Nejběžnější a v našich podmínkách nejdostupnější variantou je solární energie. Fotovoltaická elektrárna dokáže pokrýt většinu spotřeby energií a ve spojení s bateriovým systémem nabízí plnohodnotný zdroj energie při výpadku elektřiny. Většina soběstačných domů bývá rovněž připojena i na veřejné sítě a druhotně lze využít také vedlejší zdroje, třeba vítr nebo biomasu, ale to v naší zemi nebývá moc běžné. Největší část energií se v rodinných domech přitom spotřebuje na vytápění, případně ještě na ohřev vody.

Foto: Vexta

V soběstačném domě se nejčastěji využívá sluneční energie

Jaký systém výstavby je pro soběstačný dům nejvhodnější?

Pro výstavbu energeticky nezávislé stavby lze samozřejmě využít jak zděné systémy, tak i formu dřevostavby. Dřevo ale samo o sobě poskytuje výtečné tepelně izolační vlastnosti a výborně chrání před chladem, což při návrhu soběstačného domu hraje do karet spíše dřevostavbám.

Proč se vyplatí o podobné stavbě uvažovat?

Nejčastější motivací bývá ekonomické hledisko, tedy účty za elektřinu. Majitel soběstačného domu minimalizuje svoji závislost na dodávkách energií od externích poskytovatelů a tím i náklady na provoz domu. Do budoucna ho tak příliš nemusí trápit stále rostoucí ceny energií. Návratnost počáteční investice do takové stavby přitom může být přibližně kolem deseti let, vše samozřejmě záleží na samotném návrhu. Dalším zásadním faktorem, který pro stále větší procento lidí může být rozhodující, je také udržitelnost takového bydlení a s ním související ochrana životního prostředí.

Co všechno si musí budoucí majitel před samotnou stavbou zajistit?

Nejvhodnější je zvolit takového dodavatele, který je schopen vše pro klienta zajistit sám. Pro nás je samozřejmostí obstarat nejen dům na klíč, ale běžně vyřizujeme i potřebnou administrativu, a to nejen projektovou dokumentaci, ale i architektonickou studii, inženýrsko-geologický průzkum, geodetické práce a stavební povolení.

Děkujeme za rozhovor.

Výběr článků

Načítám