Hlavní obsah

Nebankovní půjčka: kdy se vyplatí a kdy ne?

Komerční článekLIFO - CB, s.r.o.

Aktuální statistiky uvádí, že s půjčkou má zkušenosti téměř každý druhý Čech. První kroky těch, kteří si potřebují půjčit, obvykle nejprve vedou do banky. Mnozí z nich však v tu chvíli ještě netuší, jak složitý schvalovací proces je čeká. A co víc, výsledek je víc než nejistý.

Foto: Pixabay.com

Ilustrační foto

Článek

7 situací, kdy se nebankovní půjčka vyplatí

1: Rychle potřebujete peníze

Potřebujete peníze do druhého dne, nebo dokonce za pár minut? Nebankovní společnosti obvykle vyplácí peníze ihned po podpisu smlouvy. Většinou je možné si je nechat vyplatit buď v hotovosti, nebo na účet.

2: Potřebujete nízkou částku s nulovým úrokem jen na pár dnů

Některé nebankovní společnosti nabízejí možnost vrátit půjčku např. do 14 dnů zdarma. Toto řešení je vhodné tehdy, pokud s jistotou víte, že vám odněkud přijdou peníze a vy je budete moci vrátit.

3: Půjčka bez potvrzení příjmů - když nechcete nebo nemůžete doložit příjem

Půjčka bez potvrzení příjmu je vhodná pro každého, kdo nechce nebo nemůže doložit příjem. Bez pravidelného a solidního příjmu vám totiž většina věřitelů nepůjčí. Výhodou této online půjčky je, že navíc odpadá nadbytečná byrokracie a zdlouhavé papírování. Nevýhodou oproti tomu bývá vyšší úrok.

4: Když potřebujete peníze v hotovosti

Některé nebankovní společnosti obvykle dávají možnost dodání půjčky v hotovosti. Finanční obnos pak doručí kurýr na smluvené místo, např. k vám domů, do práce či do restaurace. Kurýr vám peníze v hotovosti vydá oproti podpisu smlouvy. Tato varianta je vhodná pro ty, kteří nemají zavedený bankovní účet či se dostanou do situace, kdy k účtu právě nemají přístup.

5: Půjčka bez registru poslouží těm, kteří v něm nějaký ten škraloup mají

I sebemenší záznam v Centrálním registru dlužníků ČR pro většinu bank představuje nepřekonatelný problém. Oproti tomu většina nebankovních společností přistupuje k posouzení bonity klienta individuálně a pro tyto účely nabízí produkt, tzv. nebankovní půjčka bez registru. I když se nebankovní společnost do registru podívá, jednotlivé záznamy posuzuje velmi individuálně. Pokud to jen trochu lze, půjčku schválí.

6: Když vám v bance nepůjčí

Banky si rády nacházejí záminky, proč nepůjčit. Nejčastěji žádost zamítnou kvůli nízké bonitě nebo špatné finanční minulosti. Limity nebankovních společností bývají mnohem méně přísné a nabízí mnohem větší variabilitu - od nebankovních půjček pro podnikatele, přes půjčky bez nahlížení do registru, půjčky bez dokládání příjmů až po půjčky pro dlužníky.

7: Víte, že dokážete vrátit peníze z další výplaty

Nebankovní půjčky jsou skvělým řešením pro přečkání pár dnů do další výplaty. Takové půjčky se většinou pohybují v nižších částkách, tedy jen několika tisícikorunách. Tyto půjčky jsou charakteristické krátkou dobou splatnosti, v řádu dnů, maximálně několika týdnů. V případě, že se vám nepodaří částku vrátit včas, je možné požádat o odklad splatnosti, který však bývá zpoplatněn. Proto je vždy lepší se mu vyhnout. Pokud byste využívali odkladu splatnosti častěji, i sebemenší půjčka by se vám mohla hodně prodražit.

Foto: Pixabay.com

Kdy se vyplatí nebankovní půjčka

Nebankovní online půjčku si nikdy neberte v následujících případech

1: Online půjčku si neberte, když nemáte stálý příjem

Když si berete půjčku, vždy si musíte být jisti, že budete mít na splácení. Vždy si předem spočítejte, zda máte dostatečný příjem, z kterého budete splácet. Jinak máte našlápnuto do dluhové pasti.

2: Nikdy si nepůjčujte od “podezřelé” nebankovní společnosti

Vždy si prověřte, zda se chystáte upsat seriózní společnosti. Projděte si recenze a přesvědčte se, že nad společností vykonává dozor Česká národní banka.

3: Půjčte si pouze tehdy, když to skutečně potřebujete

Rozhodně se nevyplatí půjčovat si na dovolenou či dárky pro své okolí. Půjčky mají primárně sloužit k pokrytí nečekaných výdajů, např. koupi nové pračky, pokud se vám ta stávající nečekaně rozbije apod.

4:Pokud má půjčka příliš vysoké RPSN

RPSN prozradí, nejen kolik zaplatíte na úrocích, ale také na všech ostatních poplatcích.

Na závěr bychom tedy řekli, že nebankovní půjčka online je vhodná pro každého, komu nepůjčí v bance. Ocení ji také ti, kdo potřebují peníze rychle, nejlépe do pár hodin. Většinou bývá možné vše vyřídit na dálku, takže není nutné nikam chodit.

Výběr článků

Načítám