Hlavní obsah

Laktóza a její intolerance

Mléko a mléčné výrobky jsou pro organismus člověka velmi důležité. Nejenže obsahují všechny tři základní živiny: sacharidy, tuky a bílkoviny, ale jsou také zdrojem vitamínů, minerálních látek a především vápníku s fosforem, tolik potřebných pro zdravý vývoj kostí a zubů.

www.shutterstock.com

Článek

Problém nastává, když jejich konzumace začne působit obtíže. Nejčastější příčinou bývá nesnášenlivost (intolerance) laktózy, tedy neschopnost trávicího traktu zpracovávat laktózu.

Laktóza je mléčný cukr, disacharid – dvojitý cukr, přirozeně obsažený ve všech druzích mléka.

Ke správnému zpracování laktózy je zapotřebí dostatek enzymu laktázy produkovaném v tenkém střevě, který laktózu štěpí na jednodušší cukry (galaktózu a glukózu) a ta se pak stává snadno stravitelnou.

Pokud se však enzym laktáza netvoří v dostatečné míře, nerozložená laktóza putuje do tlustého střeva, kde slouží jako potrava pro střevní bakterie a vyvolává nepříjemné zdravotní potíže.

Tento stav označujeme intolerancí laktózy.

Druhy laktózové intolerance

Existují tři typy laktózové intolerance: vrozená, primární a sekundární.

1) Vrozená laktózová intolerance je velmi vzácná a projevuje se již u dětí při kojení.

2) Primární intolerance souvisí s geneticky naprogramovaným poklesem množství laktázy a nejčastěji se objevuje v dospělosti. Intolerance významně stoupá s věkem, jak aktivita enzymu klesá.

3) Poslední, sekundární, typ se může vyskytnout u jedinců, kteří trpí chorobami zažívacího traktu jako je např. Crohnova nemoc, celiakie anebo i jako důsledek užívání antibiotik.

Projevy laktózové nesnášenlivosti

„Potíže jsou vázány na požití mléka, projevy jsou zejména plynatost, průjem a střevní křeče. Intenzita obtíží je různá, záleží na stupni deficitu enzymu a množství požité laktózy. Samotné potíže však mohou být důsledkem i jiného onemocnění, proto je důležité navštívit odborníka na gastroenterologii, který dokáže jinou příčinu vyloučit,“ říká MUDr. Petr Polák z FN Motol Praha.

Kvůli intoleranci laktózy se mnoho lidí vyhýbá mléku a produktů z něj, což ale může vést k nedostatku vápníku a osteoporóze – onemocnění skeletu.

Řešení

Pokud máte podezření, že intolerance laktózy postihla právě vás, obraťte se na odborníka, který vás nechá otestovat, a v případě potvrzení vás seznámí s vašimi možnostmi a navrhne další postup.

„Základem terapie je vyloučení mléka z jídelníčku, dále náhrada vápníku ke snížení rizika osteoporózy. Další možností je orientace na kysané mléčné výrobky, bezlaktózové mléko či potraviny, popřípadě kapsle obsahující bakterii Lactobacillus acidophilus, které jsou k dostání v každé lékárně,“ uvádí MUDr. Polák. Veškeré informace o této problematice jsou poskytovány na www.bez-laktozy.cz

Jestli se u vás intolerance prokázala, neznamená to, že se musíte vyhýbat úplně všem mléčným výrobkům, jen je potřeba věnovat pozornost jejich složení a naučit se rozlišovat ty vhodné.

Mezi ně patří např. tvrdé a zrající sýry s přirozeně nízkým obsahem laktózy. Také mléčné výrobky s vyšším podílem tuku (šlehačka, smetana, máslo) obvykle nečiní žádné problémy.

Při vážné intoleranci si dopřejte bezlaktózové potraviny, například čerstvé ovoce a zeleninu, luštěniny, maso – především ryby, med a marmeládu, obiloviny, koření či mléčné produkty bez laktózy. Alternativním zdrojem vápníku je mák, sezamové semínko, mandle, květák, ořechy, brokolice a další.

Laktózovou intoleranci není nutné vnímat negativně, naopak je vhodné přijmout ji jako normální stav. Existuje tolik možností, jak tělu dodat vše potřebné a zároveň si na tom pochutnat.

Výběr článků

Načítám