Hlavní obsah

Kulový blesk: Když věda nemá odpovědi

Novinky, Host

Ságy Vzpomínka na Zemi se celosvětově prodalo více než osm milionů výtisků. Autor oceňované sci-fi série Liou Cch‘-sin teď v češtině vydává další knihu. Novinku Kulový blesk můžete číst jako prolog bestsellerové trilogie i jako samostatný román.

Nová kniha od autora nejoceňovanější sci-fi série současnosti Liou Cch‘-sina

Článek

Je vám právě čtrnáct let. V teple a bezpečí domova se s rodiči chystáte sfouknout svíčky na dortu. Venku sice zuří bouřka, ale to vaši rodinnou oslavu přece nemůže pokazit. Dokud se v místnosti neobjeví obrovská zářící koule nepopsatelné síly, která přímo před vašima očima během vteřiny promění matku i otce v prach. Právě tímto traumatickým zážitkem začíná příběh Čchena, hlavního hrdiny nového románu Liou Cch‘-sina s názvem Kulový blesk.

Osiřelý chlapec se rozhodne zkoumání fenoménu, který vědci stále zcela neobjasnili, zasvětit celý svůj život. Studentská léta netráví na večírcích s přáteli, ale na univerzitních seminářích o atmosférických jevech, případně zavřený v knihovně, kde se snaží dohledat co nejvíce podrobností o plazmě a elektromagnetismu.

Samotářský a odhodlaný vědec se díky svému úkolu setkává se spoustou lidí, kteří jsou stejně jako on hnáni kupředu posedlostí — nejprve na akademické půdě, později při spolupráci s armádou. Přestože je spojuje zájem o fascinující přírodní jev, jejich motivace jsou mnohdy velmi odlišné. Čchen chce znát všechna tajemství kulového blesku v osobním zájmu i zájmu vědy, postupně ale zjišťuje, že mnozí jej touží ovládat jako ničivou a velmi mocnou zbraň.

Celou knihou tak prostupuje Cch‘-sinovo poselství o tom, jak úžasná je moderní věda a technika, jak mohou být nové vědecké poznatky ve správných rukou pro lidstvo nesmírně prospěšným nástrojem, ale i o tom, jak se v těch špatných mohou změnit ve smrtící zbraň a napáchat nepředstavitelné škody. Koneckonců „i skalpelem můžete zabíjet“, jak říká jeden z Čchenových kolegů.

Foto: Lin Yian

Knihy čínského autora Liou Cch-sina se staly celosvětovým fenoménem.

Pro tvorbu Liou Cch‘-sina je charakteristická vědecká přesnost a správnost. Při psaní se opírá o reálné studie a čtenářům často odhaluje závěry nejnovějších výzkumů. Divoce imaginativní Kulový blesk je plný fyzikální terminologie a odkazů na teze vědců z celého světa, Cch‘-sin je však prezentuje velmi čtivou formou. Jsou součástí příběhu a postavy se o nich baví jazykem srozumitelným každému laikovi. Román vycházející v nakladatelství Host tak dokáže uchvátit i čtenáře, kteří obvykle sci-fi příliš neholdují, dokonce i ty, kteří se mu vyhýbají.

Kulový blesk můžete získat s 15% slevou zde.

Výběr článků

Načítám