Hlavní obsah

Kouříte? Tabákový dým může urychlit nefunkčnost plic

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Říkáte si, že když už plíce nemocné máte, je vlastně jedno, jestli kouříte? Považujete odvykání za proces, který je namáhavý a současně zbytečný? Omyl, tabákový dým totiž může potíže ještě zhoršit, což při vážných onemocněních může skončit fatálně.

Foto: Alliance Healthcare s.r.o.

Alphega lékárny měří plicní věk a zjišťují, v jakém stavu má česká populace plíce

Článek

Když dojde na plicní neduhy, automatický pokyn každého lékaře zní: Nekuřte! Velká část nemocných ale tohoto doporučení nedbá. Důvody jsou různé. Pro někoho je odvykání kouření ztrátou velkého požitku, pro jiného je to nepohodlí.

Zejména při chronické obstrukční plicní nemoci a astmatu by se kouřit opravdu nemělo. Pokud lidé takto nemocní nepřizpůsobí životní styl potřebám svého těla, je třeba počítat se silnějšími příznaky a zvýšenou pravděpodobností předčasného úmrtí. Kouření má kromě zhoršování plicních příznaků i nepříznivý vliv na metabolismus – potlačuje chuť k jídlu a může prohlubovat hubnutí, se kterým „plicaři" bojují.

Stačí se správně rozhodnout

Myslíte si, že právě vám kouř neškodí? Zjistěte, jak je to opravdu, a nechte si ve vybraných Alphega lékárnách změřit tzv. plicní věk. Díky měření zjistíte, zda vaše plíce stárnou normálním tempem, a dokážete odhalit možné potíže, které kouření způsobilo. Seznam Alphega lékáren, ve kterých měření probíhá, naleznete zde.

Výběr článků

Načítám