Hlavní obsah

Jste připraveni na dětskou chřipku?

Novinky, Green Planet

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Umíte si poradit s teplotou svého dítěte??

Foto: Ludmila Oravcová
Článek

V tomto ročním období postihuje chřipka zpravidla více než 15% obyvatel. Díky kapénkové nákaze je proto pravděpodobné, že kašel, kýchání, bolesti hlavy a zvýšená teplota nás zaskočí i přesto, že se snažíme onemocnění předejít. Chřipka potřebuje k propuknutí obvykle několik hodin, maximálně se však projeví do dvou nebo tří dnů. Poměrně prudce nastoupí únava, někdy suchý kašel a samozřejmě teplota, která může dosáhnout až 40 °C.

Zvýšená teplota obvykle znepokojí každého rodiče. Většinou se proto snaží teplotu co nejrychleji snížit a ulevit svému strachu. Není to však to nejlepší řešení, protože samotná teplota není nemoc. Je to signál, že organismus se pozitivně brání "vetřelci", přičemž u dětí je to nejčastěji právě virus nebo bakterie. Zvýšená teplota je tedy projevem přirozeného boje imunitního systému s infekcí. U dětí se imunitní systém vytváří především do věku sedmi let. Prvňáci mají obvykle většinu onemocnění doprovázených zvýšenou teplotou za sebou. V minulosti mezi typická dětská onemocnění patřily především spalničky, příušnice, zarděnky, spála, angína, záněty uší a dýchacích cest. Dnes mnohým z nich předcházíme očkováním, ale obavy z horečky zůstaly. Když už hovoříme o horečce, důležité je správně rozlišovat mezi teplotou a horečkou. Za zvýšenou teplotu považujeme teplotu do 38 °C, kterou jsme dítěti naměřili pod paží, nebo teplotu do 38,5 °C měřenou v konečníku, kde je vždy o něco vyšší. Rodiče by měli vědět, že při zvýšené teplotě není nutno podávat léky. Naopak, je dobré dát organismu šanci vybudovat si kvalitní imunitní systém. Zvýšenou teplotu pravidelně sledujte, nejlépe každou hodinu či dvě, abyste zachytili horečku, o které hovoříme, kdy tělesná teplota vystoupí nad 38 °C.

Nejlepší je být na horečku dobře připraven. V žádné domácí lékárničce by neměl chybět Paralen. V rodinách s dětmi, které mají potíže s polykáním tabletek, je k dispozici Paralen v suspenzi. Růžový sirup s příjemnou chutí a vůní jahod mají děti rády a rodičům zůstává jen zkontrolovat, asi dvacet minut až půl hodiny po podání, zda horečka klesla alespoň na 38 °C. Stává se totiž, že dítě usne nebo si hraje a rodiče na teplotu zapomenou. Může to však být nebezpečné, protože při vysoké horečce nad 39 °C může u dětí, citlivých na pokles tekutin a přehřátí nervové soustavy, dojít až k bezvědomí a křečem. Mimořádně důležité je vhodné snižování horečky a její kontrola především u dětí do tří let.

Paralen v suspenzi obsahuje paracetamol, který s horečkou bojuje rychle a úspěšně. Velmi dobře pomáhá i při běžných bolestech zubů, uší nebo hlavy, při zánětu močových cest nebo například při úrazech. Stačí jej dostatečně zapít vodou a pak už jen určitě zkontrolovat pokles teploty. Běžně je k dostání v lékárně bez lékařského předpisu. Jako všechna správně sladovaná léčiva v rodinách s dětmi má bezpečnostní uzávěr a mohou jej klidně užívat i diabetici. Tento v chřipkovém období již nepostradatelný pomocník neovlivňuje srážlivost krve a mohou jej užívat i hemofilici. Správné dávkování najdete na příbalovém letáku. Na závěr dobrá rada: pokuste se v deštivém období, kdy se chřipce daří, vyhnout přeplněným místnostem, kinům, autobusům, nepoužívejte cizí ručníky a častěji si myjte ruce. Vyplatí se i častěji větrat a doplnit jídelníček například o kyselé zelí nebo šípky. Pokud Vás chřipka přece jen navštíví, zaútočte na ni se správně vybavenou lékárničkou.

MUDr. Katarína Šimovičová

Výběr článků

Načítám