Hlavní obsah

Jsme zodpovědní, ale často na špatném místě a životní rány nás zaskočí

Komerční článek

Vyplaví nás soused, vyhoří nám dům, vykradou nás – to všechno jsou rizika, kterých se obáváme, a proti kterým se řada z nás pojišťuje. Při ochraně vlastního majetku se chováme zodpovědně a racionálně. Ale pokud jde o zdraví a život, často rizika podceňujeme. A často bohužel s fatálními následky. Co tím udělat?

Foto: Fincentrum & Swiss Life Select a.s.

Fincentrum & Swiss Life Select a.s.

Článek

Pojištění majetku bereme většinou jako samozřejmost. Na pojištění svého zdraví a života často vůbec nemyslíme a životní pojištění má sjednáno jen necelá polovina Čechů. Znamená to snad, že si cení více svého majetku než zdraví? Určitě ne – jen si zkrátka nepřipouštíme, že by se nám něco mohlo stát a nemyslíme na zajištění rodiny, dětí. V zahraničí je tomu přitom přesně opačně.

A ani ta zodpovědnější polovina Čechů, která má životní pojištění sjednané, nemá „vyhráno“. I když si uvědomují nutnost pojistit se, nemají bohužel často nastavené optimálně pojistné krytí. Jejich pojištění kryje jen krátkodobá rizika – jako například denní odškodné za úraz nebo hospitalizaci. Dostatečně však nemyslí na skutečné dlouhodobé hrozby - jako je například invalidita.

„Lidé si často neuvědomují, co všechno jim v případě, že skutečně dojde k vážnému riziku, jako je právě například invalidita, hrozí. Spoléhají se však na pomoc státu, blízkých či vlastní úspory. Propad příjmu přitom bývá zásadní a k udržení životního standardu z doby před úrazem či nemocí jsou často málo i miliony korun úspor,“ říká Jan Macek, vedoucí oddělení produktového managementu ze společnosti Fincentrum & Swiss Life Select.

Foto: Fincentrum & Swiss Life Select a.s.

Fincentrum & Swiss Life Select a.s.

Je na každém z nás, aby zvážil, zda je pro něho důležitější dostat pár tisíc korun „bolestného“, pokud si zlomí prst, anebo mít jistotu, že pokud přijde skutečně vážný zdravotní problém, bude správně ochráněn. A nejen on, ale i jeho rodina a děti, protože při úrazu nebo nemoci „živitelů“ rodiny – ať již otce či matky - to má neblahé následky na celou rodinu.

Myslet by lidé měli především na pojištění rizika invalidity, smrti, závažných onemocnění a trvalých následků úrazu, případně i dlouhodobé pracovní neschopnosti.

„U těchto rizik je zásadní také nastavení konkrétních pojistných částek – to by mělo být individuální, dle konkrétních příjmů, výdajů a potenciálních státních dávek. Se správným nastavením by vždy měl být schopen pomoci kvalitní finanční poradce,“ říká Jan Macek, vedoucí oddělení produktového managementu ze společnosti Fincentrum & Swiss Life Select.

Nastavit si správně rizika a krytí v životním pojištění může účinně pomoci novinka ve finančním poradenství - finanční portál FiLiP od společnosti Fincentrum & Swiss Life Select, který umožňuje klientovi řídit veškeré finanční potřeby na jednom místě a on-line a je tak ideálním nástrojem pro ovládání rodinných financí. Navíc umožňuje využít odborné poradenství finančního poradce, který společně s klientem sleduje to, aby nakládání s rodinnými financemi bylo co nejoptimálnější. A právě zde má své pevné místo také nastavení životního pojištění. Jak klient, tak finanční poradce přitom spolupracují on-line, kdy na portálu mají k dispozici veškeré informace a nástroje pro společnou správu a plánování finanční potřeb klienta. Právě v tom je náš portál zcela inovativní.

Více na www.fcsls.cz.

Výběr článků

Načítám