Hlavní obsah

Jak financovat rekonstrukci

Komerční článek

Přemýšlíte nad rekonstrukcí, ale nejste si jistí, zda vám budou stačit úspory? Cesta k lepšímu a úspornějšímu bydlení nemusí vést jen přes ně. Dokonce není zodpovědné, použít svou jedinou finanční rezervu. Pojďme se podívat, jaké máte možnosti.

Foto: Stavební spořitelna ČS

Kdo si spořil na „stavebku“, má vystaráno

Článek

Co se nám nepodaří vysvětlit v tomto článku, najdete v průvodci rekonstrukcí na www.burinka.cz/pruvodce-rekonstrukci.

Nechcete se zadlužit a máte pocit, že je zodpovědnější, zaplatit rekonstrukci z úspor? Pokud jsou tyto peníze vaše jediná rezerva, není moudré, utratit je všechny. Pokud by došlo k výpadku příjmů, můžete se ze dne na den dostat do problémů. Jsou situace, kdy je úvěr zodpovědné řešení. Vylepšení bydlení mezi ně patří, ale i zde platí: zůstaňte nohama na zemi. Při plánovaní rozpočtu nezapomeňte na rezervu pro případné vícepráce a rostoucí ceny materiálu.

Investice do nemovitosti s cílem následných úspor na energiích (např. fotovoltaiky, tepelného čerpadla, zateplení apod.) patří v dnešní době mezi chytrá rozhodnutí.

Jaký je nejvhodnější úvěr na rekonstrukci

Pokud řešíte koupi, stavbu nebo úpravy domova, je nejvhodnější účelový úvěr na bydlení. Podle částky, kterou si chcete půjčit, můžete volit mezi nezajištěným úvěrem ze stavebního spoření nebo úvěrem zajištěným nemovitostí. „Účelové úvěry na bydlení jsou daňově zvýhodněné. O zaplacené úroky si můžete snížit základ daně. V praxi to znamená, že zhruba jednu splátku ročně za vás zaplatí stát v podobě snížení (vratky) daní. U těchto úvěrů je také díky delší splatnosti nižší měsíční splátka. Buďte ale opatrní při výběru, nízká úroková sazba totiž není vždy nejvýhodnější. Při porovnání nabídek chtějte vědět, kolik celkem zaplatíte. Berte v úvahu i všechny poplatky a nutná pojištění.“ radí Jolana Dyková z Buřinky.

Nezajištěný úvěr na bydlení můžete využít jak na rekonstrukci, tak i na pořízení nemovitosti nebo stavbu vysněného domu. Zároveň nemusíte mít naspořeny vlastní prostředky v povinné výši jako u hypotéky, ani založené stavební spoření nebo nemovitost k zastavení. Úvěr lze rozložit v čase na 20 až 25 let a měsíční splátka tolik nezatíží rodinný rozpočet.

Kdo si spořil na „stavebku“, má vystaráno. Úvěr ze stavebního spoření je výhodnou volbou, při níž využijete dříve uložené prostředky, úroky i státní podporu, a navíc se vyhnete zřízení zástavního práva k nemovitosti. Jedinou podmínkou pro získání řádného úvěru ze stavebního spoření je několik let spořit.

Pokud se chcete pustit do úprav skutečně „od podlahy“, zvolte hypoteční úvěr. Mějte na paměti, že není hypotéka jako hypotéka a v určitých případech máte možnost získat výhodnější podmínky. Třeba v případě, že se pustíte do rekonstrukce, při níž snížíte ekologickou náročnost domu, vám přijde vhod Hypotéka pro budoucnost od České spořitelny.

Více rad, tipů a návodů týkající se rekonstrukce najdete v Průvodci rekonstrukcí od Buřinky na www.burinka.cz/pruvodce-rekonstrukci.

Výběr článků

Načítám