Hlavní obsah

Hledá se poctivý med

Novinky, Medokomerc

O medu toho bylo v poslední době napsáno mnoho. Jak ale rozlišit ten opravdu poctivý a kvalitní od různých pochybných míchanic? Na pomoc jsme si vzali zástupce jednoho z největších producentů medu v ČR, pana Milana Špačka, jednatele firmy Medokomerc.

Článek

Jaký med je nejlepší?

U medu, stejně jako třeba u vína, jde hlavně o chuť a vůni. Nejchutnější a také nejdražší jsou obecně jednodruhové medy vřesové, manukové a jedlové, bez ohledu na to, z jakého státu pocházejí. Chuť a vůni medu totiž neovlivňují včely, ale produkt, který v přírodě právě sbírají.

Je ale med z dovozu stejně kvalitní jako ten český?

Poukazování na to, že kvalita dovozových medů je malá, se většinou nezakládá na pravdě. Firma Medokomerc například, jako jediná u nás, dováží jihoamerický med. Důkazem jeho vysoké kvality je skutečnost, že velká část produkce je v bio kvalitě. V ČR naproti tomu produkce bio medu prakticky neexistuje. Srovnání kvality českého medu s medy dovozovými je tak hodně diskutabilní a záleží na porovnávaných parametrech.

Foto: Milan Špaček, jednatel a obchodní ředitel Medokomerc. Zdroj: Medokomerc

Jak se med kontroluje?

V ČR většina laboratoří používá zastaralé, ale bohužel stále platné metody, které kvalitu medu správně posoudit nedovedou. Jejich výsledky jsou tak mnohdy v rozporu s výsledky evropských laboratoří. Rozdíly ve výsledcích analýz dosahují i stovky procent, proto se tato neudržitelná situace v současné době řeší na úrovni EU. Medokomerc si kvalitu medu kontroluje vedle vlastní laboratoře také v německé laboratoři Intertek Bremen, která na kontrolu medu používá nejnovější laboratorní analýzy.

Podle čeho si tedy med vybrat?

Ideálně podle své chuti. Nic ale nezkazíte, když sáhnete po produktech prověřeného výrobce, který kvalitu svých výrobků neustále sleduje, a který má třeba navíc důvěryhodný certifikát kvality.

Výběr článků

Načítám