Hlavní obsah

Dřevo je stále nejlevnějším zdrojem tepla. S novým kotlem ho můžete ušetřit až polovinu za sezónu

Komerční článek

Přestože se v rámci konsolidačního balíčku palivové dříví přesunulo na začátku roku do vyšší základní sazby DPH, zůstává i nadále nejlevnějším zdrojem tepla pro vytápění domů. Je tomu tak díky tomu, že cena dřeva za poslední 4 měsíce loňského roku klesla o 35 %, cena dřevních pelet pak o 14 %. Dřevo ale můžete uspořit i dalšími způsoby.

Foto: Pixabay

Dřevo je ekologický, plně obnovitelný a levný zdroj tepla

Článek

Zprávu o poklesu cen palivového dříví přinesla národní asociace Klastr Česká peleta prostřednictvím odborného serveru TZB-Info.cz. Česká peleta připravila také porovnání nákladů na vytápění různými palivy, kde si můžete zadat přesnou účinnost topidel a vlastní ceny paliv. Perfektní srovnání nákladů na vytápění na míru.

Dřevo a dřevní pelety vychází z tohoto srovnání dlouhodobě nejúsporněji. Navíc se jedná o obnovitelné lokální palivo, takže se při tomto způsobu vytápění zbavíte závislosti na dodavatelích energií. Dřevo si snadno seženete ve svém okolí, nebo ho dokonce získáte samotěžbou. Díky snadnému přístupu k tomuto přírodnímu zdroji tak můžete za trochu námahy přečkat zimu v teple svého domova velmi úsporně i ekologicky.

Nové moderní kotle na dřevo nekouří

Řada lidí má spojeno topení dřevem s tmavým dýmem, sazemi a špinavou kotelnou. Ano, dříve tomu tak skutečně bylo. Inovace však zasahují do všech oborů lidské činnosti a není tomu jinak ani v oblasti vytápění dřevem.

S nástupem moderních zplyňovacích kotlů už dnes vůbec nemusíte poznat, že třeba váš soused topí dřevem. A ani vy nemusíte mít obavy, že otrávíte své okolí hustým nedýchatelným kouřem. Z komína vychází jen horký vzduch s minimálním množstvím škodlivin a prachu.

Foto: BLAZE HARMONY

Moderní kotel na dřevo a pelety BLAZE GREEN COMBI

Jen je třeba dodržovat pár základních pravidel, kdy na prvním místě je používat suché dříví a neplést si kotel s popelnicí. Kotel není Otesánek, aby spolykal všechno, co do něj naložíte. Odpad prostě do kotle nepatří. O tom pojednává i edukativní seriál Smokemanovo desatero správného topiče, natočený zábavnou formou. Naučí vás, že správně topit není nic těžkého.

Dokonalé spalování moderních kotlů

Účinnost zplyňovacích kotlů se již běžně pohybuje nad 90 %, což znamená, že dřevo je téměř dokonale spáleno. Tím pádem jsou i emise a zplodiny vystupující z komína na velmi nízké, a u některých modelů kotlů už takřka neměřitelné. Téměř dokonalé spalování znamená také málo popela. Výsledek pro uživatele? Čistá kotelna, snadná obsluha, méně přikládání a čištění.

Foto: BLAZE HARMONY

Technická místnost s kotlem na dřevo BLAZE COMFORT

Proto u moderního kotle na dřevo mluvíme už o takzvaném poloautomatickém provozu. Už jsou pryč doby, kdy jste museli přikládat co 2 hodiny a každé ráno vynášet popel.

Kromě těchto výhod je díky vysoké účinnosti možné šetřit palivo, protože účinnějším spalováním získáte více tepla ze stejného množství dřeva, než u méně účinných starých kotlů. Není výjimkou, že oproti zastaralým odhořívacím kotlům ušetříte až polovinu dřeva za sezónu. Kotel na dřevo se prostě vyplatí.

Výběr článků

Načítám