Hlavní obsah

Dluhy, stres a jiné problémy

Komerční článekMgr. Pavel Ševčík

Dluhy a dlouhodobý stres s nimi spojený společně se špatnou životosprávou jsou rizikovými faktory vzniku civilizačních onemocnění.

Článek

Půjčka, úvěr či hypotéka nejsou v dnešní době považovány za nic neobvyklého. Ovšem, jak podotýká psycholog Karel Riegel, „jsou to velmi užitečné finanční nástroje, ale musí se s nimi umět zacházet, abyste to s dluhy nepřehnali.“ A může být problém. Půjčit si peníze je dnes velmi snadné. V mnoha případech k tomu člověk nepotřebuje víc než občanský průkaz a celý proces zabere jen pár minut. Nepodlehnout nátlaku reklamy vyžaduje opravdu silnou vůli.

"Průzkum ukázal, že půjčování je v rámci české populace běžnější, než by se na první pohled zdálo. Více než osmdesát procent Čechů si již někdy půjčilo peníze, ať už od přátel nebo od banky," říká Monika Kubovcová, ředitelka úvěrových produktů GE Money Bank. Pokud nepřemýšlíte racionálně, může se stát, že vás dluhy převálcují a vy nebudete mít peníze na jejich splácení. Mnoho lidí bohužel řeší neschopnost splácet jednu půjčku uzavřením další a tím se dostávají do bludného kruhu.

Bohužel, finanční problémy a s nimi spojený stres mohou mít neblahý dopad na zdraví člověka. Dlouhodobý stres společně se špatnou životosprávou je rizikovým faktorem vzniku klasických civilizačních onemocnění, jako je např. vysoký krevní tlak, ateroskleróza a u mužů také porucha erekce.1

Až 80 % případů problémů s erekcí má fyzické příčiny2. Nicméně, u mnoha mužů jsou příčiny jejich problémů kombinací fyzických a psychických faktorů (např. stres či úzkost)3. Není třeba se za to stydět. Problémy s erekcí jsou dosti rozšířené. Odhaduje se, že s určitým stupněm poruchy erekce se v Evropě potýká více než 30 milionů mužů, přičemž tyto počty mají trvale rostoucí tendenci. Téměř 50 % mužů ve věku nad 40 let se již setkalo s poruchou erekce.4  Rozhodně se tedy nejedná o zřídkavý problém. Potěšitelnou skutečností ovšem zůstává, že až 95 % případů poruch erekce je léčitelných5. Obrátit se na svého lékaře je rozhodně správná volba. Jen lékař vám totiž může nabídnout účinnou léčbu. Nejhorším řešením je zavírat před vzniklým problémem oči. Více informací k tomuto tématu naleznete na www.zadne-vymluvy.cz

1. Blanker, MH., Bosch, JLHR., Groeneveld, FPMJ. Bonnem, AM., Prins, A., Hop, WJC. Erectile and ejaculatory dysfunction in a community-based sample of men agend 50-78 years: Prevalence, koncern and relation to sexual aktivity. Urology, 2001, 4, p. 736-768.

Výběr článků

Načítám