Hlavní obsah

Co dělat s penězi navíc?

Dokážete z výplaty ušetřit pár stovek nebo tisícovek? Češi si měsíčně vydělají průměrně 34 tisíc korun. Většina lidí si dokáže z platu odložit část peněz stranou, bohužel ale jen 40 % z nich má jasně stanovenou částku. Ostatní ukládají jen to, co jim zrovna zbyde. V průměru jde o 2720 Kč. Jak s nimi efektivně naložit?

mBank S.A.

Článek

I pokud se obáváte investovat volné finanční prostředky do produktů, které vás svazují na dlouhou dobu, rozhodně nenechávejte zbytečně moc financí na běžném účtu. Jeho úročení je v současné době minimální. Výhodnější jsou účty spořicí. Investice nebývá časově limitována, úrok je vyšší a závazky minimální.

Spořicí účty mohou mít kromě výhody v podobě vyššího úroku ještě další „bonusy“. Například mBank nabízí chytrou funkci mSpoření, která vám pomůže v systematickém spoření na vaše cíle. Jako klient si můžete definovat až osm cílů, na které byste chtěli šetřit, a banka vám v tom pomůže. Z každé transakce nad 100 korun, kterou provedete kartou, mobilem, hodinkami, převodem z účtu nebo výběrem z bankomatu, banka přesune na daný cíl určitou finanční částku z vašeho běžného účtu vedeného u mBank. Spoříte tak automaticky při běžném používání bankovních služeb.

Máte možnost výběru ze čtyř variant přesunu peněz, mBank při volbě způsobu navíc vždy ukazuje, kolik byste naspořili za minulý měsíc s daným typem spoření. Při každé platbě z mKonta se na váš cíl odešle buď jakákoliv vámi definovaná částka od 10 do 50 korun, nebo můžete nastavit určité procento z transakce – banka umožňuje 1 až 10 %. Další variantou je zaslání rozdílu mezi zaplacenou částkou a zbytkem do nejbližší stokoruny, je-li platba násobkem 100, připíše se částka 50 Kč. Platíte-li tedy například účet ve výši 240 Kč, 60 Kč se vám převede na stanovený cíl. Poslední variantou, kterou si můžete vybrat, je zasílání pevně určené částky trvalý příkazem. „Klienti nejvíce využívají spoření procentem z transakcí,“ uvádí Jan Kamenský, produktový manažer mBank, a dodává: „Každý měsíc vám k našetřeným penězům připočítáme i příjemný 1,2procentní úrok, který mBank garantuje i přes současnou situaci minimálně do konce listopadu letošního roku.“

Odborníci doporučují dát si na sestavování cílů dost času. Důležité je převést si v rámci spoření část peněz jako rezervu na horší časy (obecně se doporučuje mít zásobu finančních prostředků na minimálně 3, optimálně 6 měsíců). Koronavirová krize ostatně ukázala, jak důležité je mít finanční rezervu. Dále myslete na dlouhodobé cíle, jako je například vzdělání dětí, důchod atd. Velmi důležité ale je odměňovat se za práci i v krátkodobém horizontu – jedním z cílů by tak mohl být například nový mobilní telefon, nové kolo nebo dovolená. Mezi nejčastější cíle lidí, kteří využívají mSpoření, patří auto, svatba, vánoce, byt i dovolená. Najdou se ale i méně tradiční přání jako zuby, miminko, tetování nebo dokonce žumpa u babičky.

„Při nastavování cílů si můžete v aplikaci určit také cílovou částku a to, jak rychle byste jí chtěli dosáhnout. My vám pak pomůžeme spočítat, kolik byste měli na tento cíl měsíčně převést, abyste jej dosáhli v termínu,“ uvádí Jan Kamenský. Výhodou mSpoření je také to, že založení i vedení účtu je zdarma, všechny peníze tak jdou skutečně jen na vaše cíle. Pokud byste se v průběhu času rozhodli měnit počet cílů, výši převedených finančních prostředků nebo případně chtěli spoření zrušit, vše je zdarma.

Mnoho lidí nemá ve spoření disciplínu. Nedokáží si říci, které výdaje jsou nezbytné a které nejsou tak důležité. Při sestavování měsíčního rozpočtu odborníci doporučují pravidlo 50/20/30. Čistý příjem rozdělit na 3 díly – 50 % by mělo pokrýt nezbytné výdaje na bydlení, jídlo a další potřebné věci, 20 % by mělo jít na úspory a 30 % na věci, kterými si chceme udělat radost, ale jejich nákup není nutný. Systém cílů v rámci mSpoření klienta také navádí tímto směrem.

„Velkou výhodou našeho produktu je to, že spoříte systematicky, a ne náhodně, jak to dělá většina lidí. Díky jasně stanoveným cílům i krokům, které k nim vedou, pak máte jistotu, že k cíli jistojistě dojdete,“ dodává Jan Kamenský z mBank.

Noví klienti teď navíc můžou získat bonus až 1 500 Kč, když si v mBank založí účet s mSpořením. Více informací o mSpoření a této unikátní odměně naleznete zde.

Výběr článků

Načítám